Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Saudijski ministar kaže da je nuklearno oružje ‘opcija’ za kraljevstvo ako ga Iran dobije

Saudijski ministar vanjskih poslova, Adel al-Jubeir (Fotografija: Mueller / MSC)

Adel al-Jubeir kaže da će Rijad ‘učiniti sve’ da se zaštiti od Teherana; poziva na pritisak na Iran, poručivši kako će ‘morat vidjeti’ kakva će biti Bidenova politika

Saudijski ministar vanjskih poslova rekao je da će kraljevstvo razmotriti naoružavanje nuklearnim oružjem ako ga Iran nabavi.

Adel al-Jubeir rekao je u intervjuu za njemačku novinsku agenciju DPA da je nuklearno naoružanje “definitivno opcija”.

“Saudijska Arabija je vrlo jasno dala do znanja da će učiniti sve što je u njenoj moći kako bi zaštitila svoj narod i zaštitila svoje teritorije”, rekao je Jubeir.

U izvješću se navodi da je intervju održan nedavno, ali nije naveden precizan datum.

Jubeir je rekao da će, ako Iran nabavi nuklearno oružje, druge zemlje isto slijediti, te izrazio podršku zauzimanju oštrog stava prema Teheranu.

Vjerujemo da Iranci reagiraju samo na pritisak

Morat ćemo vidjeti” kakva će biti politika izabranog američkog predsjednika Bidena, rekao je Jubeir.

Sunitska Saudijska Arabija i šiitski Iran su regionalne sile i žestoki protivnici u borbi za hegemoniju na Bliskom istoku, a sukobljavali su se preko proxy grupa u drugim zemljama, posebno Jemenu.

Iran je vodeća šiitska sila u regiji i povezan je sa određenim grupama, uključujući Hezbolah, sirijski režim i palestinske grupe u Gazi.

Saudijska Arabija sebe doživljava kao čelnika sunitskih država na Bliskom istoku, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate i Bahrein, koji su u septembru potpisali normalizacijske sporazume s Izraelom. Rijad je također saveznik sa Sjedinjenim Državama, koje su posredovale u normalizaciji.

Iran se posvetio razvoju nuklearnog naoružanja, otkako je američki predsjednik Donald Trump, 2018. godine, odlučio povuči Sjedinjene Države iz nuklearnog sporazuma sa Teheranom, koji su potpisale svjetske sile 2015. godine, istovremeno nametajući oštre sankcije protiv Teherana.

Iranski ministar vanjskih poslova izjavio je u utorak da je Teheran spreman vratiti se nuklearnom sporazumu, ako Biden ukine sankcije Iranu nakon dolaska u Bijelu kuću.

Biden je se obvezao vratiti sporazumu tijekom svoje predsjedničke kampanje, ukoliko se Iran također bude pridržavao svojih obaveza

Spremni smo razgovarati o tome kako Sjedinjene Države mogu ponovno ući u sporazum“, rekao je iranski ministar vanjskih poslova, Mohammad Javad Zarif, iranskim medijima, objavio je Reuters.

Ako je gospodin Biden voljan ispuniti američke obaveze, i mi se možemo odmah vratiti svojim punim obavezama iz sporazuma, i pregovori su mogući u okviru P5 + 1“, rekao je Zarif, misleći na šest svjetskih sila koje su potpisale sporazum sa Teheranom.

Biden je bio na poziciji potpredsjednika, kada je bivši američki predsjednik Barack Obama potpisao sporazum s Iranom. Sporazum je oštro osudio premijer Izraela, Benjamin Netanjahu, tvrdeći da on nije nametnuo dovoljne mjere zaštite, kako bi spriječio Iran da dođe do nuklearnog oružja.

Široko se vjeruje da Izrael posjeduje nuklearno oružje i mogućnost nuklearnog Irana smatra svojom egzistencijalnom prijetnjom.

Trumpova administracija navodno planira niz širokih sankcija protiv Irana, kako bi dolazećoj administraciji otežali ponovni povratak u nuklearni sporazum.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani pozvao je prošle sedmice Bidena da “nadoknadi prošle greške” i vrati se sporazumu, za razliku od Zarifa, koji nije pozvao na restituciju.

Izraelski ambasador u SAD-u, Ron Dermer, rekao je u ponedjeljak da bi to bila “greška“, ukoliko se nova američka administracija ponovno vrati sporazumu.

Izraelski dužnosnik prvi put se javno izjasnio protiv Bidenovih planova da ponovno pristupi nuklearnom sporazumu, otkako je Biden ranije ovog mjeseca na izborima porazio predsjednika Trumpa.

Tijekom nedavne predsjedničke kampanje, Biden i njegovi pomoćnici kritikovali su Trumpovu odluku iz 2018. godine, kojom je Trump izašao iz sporazuma, tvrdeći da je to Iranu omogućilo napredak u razvoju nuklearnog oružja.

Obećali su da će Bidenova vlada raditi na ponovnim pregovorima o “dužem i jačem” sporazumu.

Bivši Bidenov savjetnik, Amos Hochstein, prošle sedmice je izjavio za Channel 12, da je ponovno pridruživanje iranskom nuklearnom sporazumu u vrhu Bidenovih prioriteta, i da će izabrani američki predsjednik to poduzeti ubrzo nakon stupanja na dužnost.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021