Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

Kako je Saudijska Arabija postala američko-izraelska „igračka“

Današnje američko-saudijske odnose najbolje opisuje izjava američkog predsjednika Trumpa, „Volim kralja Salmana ali mi vas štitimo, da nije nas, vi tamo ne bi opstali ni dvije sedmice“, otvoreno je poručio Trump.

Saudijci na ove izjave tada nisu ništa odgovorili. SAD je uveliko ovisna o saudijskoj nafti ali dovodeći porodicu Saud u tešku poziciju, uspjeli su od Saudijske Arabije napraviti svoju koloniju.

Kraljevinu Saudijsku Arabiju uspostavili su Englezi ali vremenom su oslabili na svjetskoj pozornici i povukli se, tako je svjetski prijestol preuzela Amerika

Povlačenjem Engleza Saudijci su se osjetili usamljenim, da bi osigurali svoj prijestol u budućnosti morali su se osloniti na neku snažnu državu, bile su to Sjedinjene Američke Države.

Amerika je prvo postala Saudijski partner u raspodjeli profita od nafte u zamjenu za zaštitu od vanjskih prijetnji. Kasnije je Saudijska Arabija krenula sa nabavkom američke vojne opreme, Amerika je i na ovaj način ostvarila veliki prihod.

Nakon ovoga Saudijci su svoje bogatstvo položili u američke banke, Amerika je i tu profitirala, prema nekim izvorima unutar amerčkih banaka nalaze se nekoliko triliona američkih dolara koje pripadaju Saudima.

Dok članovi Saudijske porodice žive u luksuzu i ogromnom bogatstvu, za saudijski narod takvo nešto ne može se reći.

Prema nekim procjenama u američkim bankama nalazi se 4 triliona dolara u vlasništvu Sauda, Amerika dopušta ulazak ovom novcu ali ne i da izađe i napusti Ameriku u gotovini.

Stručnjaci kažu da ukoliko Amerika u potpunosti otuđi ovaj novac, Saudijski kralj apsolutno ne može ništa uraditi da to spriječi.

Sedamdesetih godina američki predsjednik i saudijski kralj potpisali su jedan od najvažnijih ugovora, sve je započelo ovdje

Između SAD-a i Saudijske Arabije postoji asimetrčki odnos koji nije ravnopravan.

Dok jedna strana višestruko profitira, druga koja je slabija ispašta i gubi.

Od vremena invazije nad Kuvajtom koju je izvršila Sadamova vojska, američka vojska je započela sa konstantnim povećavanjem vojnog prisustva u Saudijskoj Arabiji do danas.

Upravo je za vrijeme operacija protiv iračke vojske, Saudijska Arabija korištena kao glavno tlo za djelovanje američke vojske. Kasnije američka zabrana leta nad Irakom, upostavljena je sa Saudijskog tla.

Godine 1974. Sjedinjene Američke Države bile su u teškoj situaciji: zemlje OPEC-a uvele su embargo na izvoz nafte, kao osvetu za američku vojnu pomoć Izraelcima tokom Jomkipurskog rata, što je učetvorostručilo cijenu nafte. To je izazvalo i snažan pad američke privrede.

Sastanak američkog predsjednika i saudijskog kralja 1974.godine

Temeljni plan bio je jednostavan: SAD će kupovati naftu od Saudijske Arabije i pružati joj vojnu pomoć i opremu, a zauzvrat će to kraljevstvo uliti milijarde dolara u američku blagajnu i time finansirati državnu potrošnju.

Nakon nekoliko sastanaka gotovo je sve bilo dogovoreno, no kralj Faisal bin Abdulaziz Al Saud imao je još jedan zahtjev, da sve ostane u najstrožoj tajnosti. Tako je i bilo više od četiri decenije.

Sklopljen je dogovor prema kojem će se naftom trgovati isključivo jednom valutom – američkim dolarom.

Ne treba ni spominjati na koji način je to sve išlo na ruku SAD-u – dovoljno je samo spomenuti da cijeli svijet treba naftu, a ako je nemaju kod kuće morat će je kupovati na otvorenom tržištu tj. u američkim dolarima.

Saudijska Arabija posjeduje adute protiv SAD-a, ali ih gotovo nikada ne koristi

Saudijska Arabija i danas je najveći izvoznik nafte i kao takva može uticati na cijenu nafte na svjetskom tržištu. Pored nafte, Saudijska Arabija je najveći kupac američkog naoružanja.

Pored američkih interesa, Saudijska Arabija uveliko danas koristi i izraelskim interesima.

Nedavno je objavljen video gdje izraelski vojnik pozira sa saudijskom zastavom uz poruku kako ove dvije države nisu neprijatelji, što dovoljno govori o njihovim interesima i vezama.

Sve izraelske neprijateljske države u regiji Amerika je dovela i u sukob sa Saudijskom Arabijom, istovremeno radeći na tome da uspostavi zvanične prijateljske odnose između ove dvije države.

Prema turskim izvorima američka vojska u Siriji danas finansira se Saudijskim novcem, čak i pomoć koju pruža teroristima YPG-a u vojnoj opremi i obuci.

To u prevodu znači da Saudijska Arabija koja decenijama ignoriše Palestinsko pitanje, danas dijeli i uništava sirijski arapski narod podržavajući američke interese i terorističke organizacije.

Posljednjih decenija Saudijska Arabija imala je bliske odnose sa Turskom i to je trajalo do unazad nekoliko godina, tačnije do zaoštravanja odnosa između Izraela i Turske nakon Erdoganove „One minute“.

Zaoštravajući odnose sa Izraelom, pred Turskom našli su se novi neprijatelji, UAE i Saudijska Arabija.

Ali buduće Saudijsko-Turske odnose ostavit ću za neki drugi tekst, gdje ćemo detaljno analizirati poteze Saudijske Arabije i UAE prema Turskoj.

Autor: Tarık BaşTürk

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021