Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

Izraelski plan protiv Turske: Kako će spriječiti ujedinjenje islamskog svijeta?

Izrael je uspio kopneno podijeliti arapske države, sada želi isto učiniti između Turske i ostatka muslimanskog svijeta

Za vrijeme turske vojne operacije „Izvor mira“ američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo stigao je u posjetu Turskoj, nakon susreta u Turskoj, umjesto Ameriku Mike Pompeo i američka delegacija uputili su se ka Izraelu.

Nakon što je Izrael svoju granicu pomjerio do Crvenog mora, podijelio je arapski svijet na dva dijela.

Na istoku su se našali države kao Saudijska Arabija, UAE, Kuvajt, Bahrein, Katar i druge, dok su na zapadu ostale Egipat, Libija, Tunis i druge važne arapske države.

Izrael koji je presjekao kopnenu vezu među Arapima, sada je bacio svoj pogled na Tursku. Na sjeveru Sirije, na turskoj granici želi uspostaviti državicu za teroriste, i to od iračke granice pa sve do izlaza u Mediteran.

Kako je Izrael presjekao vezu među Arapima, sada isto žele da naprave između Turske i muslimanskog svijeta

Izrael čini sve što je u njegovoj moći da što više pokvari odnose između Turske i arapskog svijeta, trenutna situacija na terenu je pogodna za ovakve spletke.

Izrael je plasirao dvije teze među muslimanske narode, prva glasi: Arapi su izdali Osmansko carstvo i zabili nož u leđa turcima. Druga je upućena Arapima i glasi: Osmansko carstvo je izvršilo okupaciju i kolonizaciju arapskog svijeta, danas Turska želi učiniti isto.

Ovo je tajni izraelski plan koji ima za cilj održati vječitu podjelu među muslimanima.

Trenutačno živimo u periodu kada Turska ima najgore moguće odnose sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima – UAE.

Čudna situacija se događa, dok navedene dvije države stoje naspram Turske, paralelno i ubrzano se zbližavaju i vezuju za Izrael, ovo nije nimalo slučajno

Ovih dana smo svjedoci kako Izrael ima velike planove u pogledu istočnog Mediterana, naravno u ovim planovima se našla i Turska kao prepreka.

Izrael u istočnom Mediteranu želi prisvojiti regiju bogatu energetskim izvorima, isključivajući Tursku.

Uz dogovor sa Egiptom, Grčkom i Kiparskim grcima, Izrael je želio otjerati Tursku od stola na kojem se vrši raspodjela.

Uključujući Ameriku i sedam drugih država sa Izraelom organizuje vojne vježbe kao simbol prijetnje prema Turskoj. Turska paralelno organizuje pomorske vojne vježbe, kojima se Pakistan priključuje kao odgovor na izraelski potez.

Izrael je već u prošlosti okupirao energetske izvore na palestinskoj obali, a trenutno je u konfliktu i sa Libanom oko energetskih izvora u libanskim vodama.

Zbog toga je sada na meti i Turska, čije energetske izvore nastoje prisvojiti.

Ali pokazalo se kako je Turska mudrija i snažnija od ostalih država u regiji, potpisujući sporazum o ekonomskoj zoni sa Libijom, Turska je matirala Izrael u jednom potezu.

Ulaskom turske vojske u Siriju, očekivali smo da će najsnažnija reakcija doći iz SAD-a, ali najsnažnija reakcija na kraju stigla je iz izraelskih medija.

Granice Velikog Izraela koje žele uspostaviti

Dok izraelski analitičari raspravljaju o granicama budućeg „Velikog Izraela“, svi se slažu u tome kako današnji jug Turske ulazi u okvir ovih granica.

Za vrijeme izraelske osnivačke skupštine 1947. godine, prvi izraelski predsjednik Ben Gurion izjavio je sljedeće:

„Današnja karta Izraela nacrtana je pod Britanskim mandatom. Jevrejskom narodu i omladini ostavljam da nacrta jednu drugu kartu čije su granice između Nila i Eufrata“

Na teritoriju o kojoj oni govore, nakon urušavanja Osmanskog carstva, mir nikada nije zavladao.

U najprodavanijim izraelskim novinama Haaretz objavljeni su diplomatski planovi izraelske vlade u kojima se govori kako će Izrael sa okolnim državama izuzimajući Tursku, uspostaviti bliske odnose.

Razlozi su zbog turskih reakcija vezano za Palestinsko pitanje kojima je Izrael uznemiren.

Istovremeno dok Izrael uspostavlja bliske odnose sa arapskim državama, uz pomoć „Šijjske prijetnje“ uvlači ih u krvav sukob sa Iranom

Mnogi teroristički napadi koji se događaju u arapskom svijetu, imaju za cilj da pripreme teren za šijjsko-sunitski sukob.

Izrael se naravno ne zaustavlja tome, u arapskom svijetu pokrenuli su propagandno djelovanje u kojim govore kako današnja Turska ima okupatorske ciljeve u arapskim državama.

Upravo to je najavio izraelski ministar vanjskih poslova Yisrael Katz, govoreći kako će uništiti političku podlogu Turske zbog izjava i diplomatske borbe oko Kudsa.

Nije se ustručavao ni reći kako je „Osmanski period gotov, Turska nema šta tražiti u Kudsu“. Cilj Izraela je preuzeti potpunu kontrolu nad Kudsom, kojeg u potpunosti želi očistiti od palestinaca.

Upravo je Turska bila država koja se najsnažnije suprostavila Izraelu.

Na glasanju u Ujedinjenim narodima, uz turske diplomatske napore izglasana je odluka protiv Izraelskih pokušaja prisvajanja Kudsa.

Danas postoje špekulacije o izraelskom dogovoru sa SAD-om i Rusijom oko toga da se Turska istjera iz Sirije.

Za vrijeme G12 samita, Trump i Putin gotovo jedan sat su odvojeno raspravljali u pogledu Sirije i turskog prisustva tamo.

Turska je jedan dio ovih planova uspjela da pokvari, ali kraj rata se ne nazire.

Autor: Tarık BaşTürk

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021