Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

SAD planiraju podržati Muhameda Dahlana da svrgne vodstvo Fataha u Palestini

Muhamed Dahlan gleda u palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa

Washington bi mogao podržati prognanog palestinskog disidenta Muhameda Dahlana, poznatog po suradnji s gülenističkom terorističkom skupinom (FETÖ) i antiturskim stavom, da svrgne palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, izjavio je najviši američki zvaničnik u Izraelu

“Razmišljamo o tome, ali nemamo želju dizajnirati palestinsko vodstvo”, rekao je David Friedman, američki izaslanik u Izraelu, u intervjuu koji su u četvrtak objavile novine Israel Hayom. U izvještaju se navodi da unutar američke administracije postoje elementi koji podržavaju Dahlana da svrgne Abbasa, kao predsjednika Palestine.

Američki ambasador također je nagovijestio da Izrael ide naprijed sa svojim planom da ilegalno pripoji još palestinskog teritorija. “Mislim da će se to dogoditi”, rekao je David M. Friedman. Također je napao Palestinsku upravu koju predvodi Abbas zbog “držanja vrlo starih i irelevantnih žalbi”.

Dahlan je kontroverzna osoba koju podržavaju i štite Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Egipat, koji su protivnici aktivne turske uloge u regiji. Njegov animozitet prema Turskoj je jasan i on nikada ne propušta priliku da kritizira Tursku i predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana.

Dahlan je dobio državljanstvo Srbije 2013. godine nakon što je obećao da će Beogradu donijeti investicije vrijedne milione dolara. Prema izvještajima, Dahlan je također sudjelovao u pokušaju državnog udara 15. jula 2016. godine, kojim su orkestrirali članovi FETÖ-a.

Izjave Egipta neposredno nakon puča, kojim se članovima FETÖ osiguralo da se mogu skloniti u Egipat, nameću pitanje da li su Dahlan i egipatski autokratski režim sarađivali protiv Turske. Osim toga, Dahlanov TV kanal Gad al-Arabi, koji djeluje u Egiptu, ukrasio je egipatske bilborde Erdoğanovim plakatima, prikazujući ga kao sultana.

Nakon pokušaja vojnog puča u Turskoj 15. jula, vođa FETÖ-a Fethullah Gülen dao je intervju za Dahlanov kanal.

Dvojica špijuna Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), koji su uhapšeni prošle godine u Turskoj, tražili su informacije o nekim palestinskim i egipatskim ličnostima koje žive u Turskoj, kao dio špijunske mreže Muhameda Dahlana, rekao je anonimni svjedok u svom svjedočenju, navodi se u izvještavanjima turskih medija.

Shaban i Hasan navodno su došli u Istanbul s ciljem otkrivanja i prikupljanja informacija o protivnicima i kritičarima UAE, nakon kontroverznog ubistva novinara Jamala Khashoggija. Turska obavještajna organizacija (MIT) pratila je dvojac šest mjeseci prije njihovog hapšenja.

Turska obavještajna služba navodno je saznala da će UAE, u suradnji s Izraelom, pokušati destabilizirati Tursku, Iran i Katar. Oni vjeruju da Dahlan, koji održava kontakt s nedavno osnovanim produžnicima u Turskoj, služi tom cilju usmjeravanjem sredstava u određene medijske organizacije.

Bivši šef sigurnosti Palestinske uprave (PA), poznat kao “ubica” Bliskog istoka, Muhamed Dahlan je bio glavni posrednik između vlade UAE i odreda za atentate u Jemenu.

Iz palestinskog Fataha je izbačen 2011. zbog optužbi da je otrovao tadašnjeg palestinskog lidera Jasera Arafata. Godinu dana kasnije, devetomjesečna istraga otkrila je da su na stvarima preminulog Arafata pronađeni tragovi radioaktivnog otrova polonijuma.

Također se tereti da stoji iza puča u Egiptu 2013. godine, koji je srušio prvog demokratski izabranog predsjednika te države Muhameda Mursija. Otvoreno podržava egipatskog predsjednika Abdel-Fattah el-Sissija, koji je zamijenio Mursija, dok su mediji pod njegovom komandom nastojali diskreditirati Mursija i Muslimansko bratstvo.

Abu Dabi i Dahlan također podržavaju režim Bašara Assada u Siriji u njegovoj ofanzivi na demokratiju i građanska prava, a turski zvaničnici optužili su UAE da nude finansijsku i logističku podršku terorističkoj grupi PKK za izvođenje napada u Turskoj.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021