Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Iranski diplomata uhapšen zbog veze sa ubistvom iranskog disidenta u Turskoj

Ali Hamenei, iranski političar i vrhovni vođa Islamske Republike Iran

Ovo nije prvi put da iranske tajne službe vrše atentate na disidente i kritičare režima

Član iranskog konzulata u Istanbulu uhapšen je zbog pomaganja organizatoru ubistva Masouda Molavija Vardanjanija 2019. godine, izvijestio je list Sabah. Muhammad Reza Naserzadeh (43) optužen je za krivotvorenje putnih dokumenata za Alija Esfanjanija, navodnog organizatora ubistva, radi njegovog krijumčarenja u Iran.

Abdulvahap Koçak ubio je Vardanjanija 14. novembra 2019. godine na ulici u Istanbulskoj četvrti Şişli. Bio je bivši iranski obavještajni operativac prije nego što se preselio u Tursku i pokrenuo kampanju na društvenim mrežama kako bi razotkrio korupciju u kojoj su sudjelovali iranski zvaničnici.

Naserzadehovo ime pojavilo se kada je Siyavash Abazari Shalamzari, osumnjičeni koji je pomogao Esfanjaniju da pobjegne u Iran nakon ubistva, pružio svjedočenje turskim istražiteljima.

Sud je izdao nalog za hapšenje Naserzadeha, koji je uhapšen ranije ove sedmice. Diplomata, koji je radio u odjelu za administrativne poslove konzulata, u svom je svjedočenju tvrdio da u vrijeme ubistva nije bio u Turskoj i da nije bio upoznat s Esfanjanijem ili drugim osumnjičenima u tom slučaju.

Shalamzari je tvrdio da je vidio Naserzadeha i još jednog muškarca kojeg je identificirao kao Hacı Ağu kako je pokupio Esfanjanija s Teheranskog aerodroma nakon što je njegov avion sletio.

„Esfanjani je imao novu ličnu kartu pod imenom Abbas. Nazvao sam Hacıa kako bih mu rekao da je njegovo ime na iskaznici pogrešno. Rekao mi je da će kontaktirati konzulat i zamolio me da u svakom slučaju odvedem Esfanjanija u Iran ”, izjavio je.

Tvrdio je da je nekoliko iranskih obavještajaca također dočekalo Esfanjanija na aerodromu.

Vardanjani se nastanio u Istanbulu u junu 2018. godine nakon bijega iz Irana kada je protiv njega pokrenuta istraga. Bio je aktivan na društvenim mrežama sa objavama o korupciji u kojima su sudjelovali iranska administracija i Kuds snage, kao podružnica iranske revolucionarne garde (IRGC).

Esfanjani se sprijateljio s Vardanjanijem te je davao informacije o njemu iranskim obavještajcima. Esfanjani je bio taj koji je Vardanjanija pratio na mjestu ubistva 2019. godine.

Istraga je otkrila da se osumnjičeni za ubistvo, Abdulvahap Koçak, koji je imao veze s odbjeglim iranskim narkobossom Naji Sharifom Zindashtijem, susreo Esfanjanija prije ubistva. Zindashti, koji je još uvijek na slobodi unatoč nizu optužbi protiv njega u Turskoj, također je umiješan u nestanak Habiba Chaaba, još jednog iranskog disidenta koji je nestao u oktobru.

Chaaba, koji je živio u emigraciji u Švedskoj, navodno su iranski obavještajci namamili u Istanbul te prokrijumčarile u Iran.

Trinaest osumnjičenih, uključujući Kocaka, privedeno je nakon ubistva, dok je za osam njih određen pritvor.

Vardanjanijeva smrt je uspoređena sa smrću Jamala Khashoggija, Saudijskog novinara koji je ubijen u Saudijskom konzulatu u Istanbulu. Iako Vardanjani nije namamljen u konzulat, navodno je bio pod istim nadzorom osumnjičenih povezanih s iranskim obavještajcima.

Američki zvaničnik izrazio je uvjerenje da je iransko Ministarstvo obavještajnih poslova i sigurnosti izravno umiješano u ubistvo Vardanjanija.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021