Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

MME: Turska vojska napušta pojedine osmatračnice u sirijskom Idlibu

Turska vojska za vrijeme operacije "Proljetni štit" protiv sirijskog režima

Povlačenje turske vojske iz regija pod kontrolom režima dolazi u vrijeme, dok Rusi ometaju logističke linije opskrbe, a Damask podstiče proteste protiv turskog prisustva

Turska je odlučila povuči svoje snage sa nekih od svojih vojnih položaja u sirijskoj provinciji Idlib, uključujući osmatračnice uspostavljene prema sporazumu s Rusijom, prije tri godine.

Turska je uspostavila 12 osmatračnica, kako bi nadzirala prekid vatre u regiji Idliba, nakon sporazuma iz 2017. godine, kojim je zaustavljena ofanziva sirijskog režima kojeg podržava Rusija. Ofanziva sirijskog režima je tada prijetila kolapsom posljednjeg uporištu sirijske opozicije u regiji, i prisilnom migracijom miliona sirijskih izbjeglica ka turskoj granici.

Međutim, izvori koji su upoznati s tom odlukom izjavili su za Middleeasteye da će se turska vojska povući iz četiri osmatračnice i dva vojna punkta, koja su početkom ove godine pala u okruženje snaga sirijskog režima, tokom posljednjih napada na regiju.

“Osmatračnice su u područjima koja je teško odbraniti u trenutnim neprilikama, poput Moreka i Shir Maghara”, rekao je jedan od ljudi.

Međutim, turski vojni zvaničnik porekao je da se Ankara povlači s položaja

Odluka Turske da se povuče s ovih područja je iznenađujuća, jer je Ankara bila odlučna u tome da ih zadrži, kao polugu u budućim pregovorima s Moskvom i Damaskom.

Idlib je od najveće važnosti za tursko rukovodstvo, koje vjeruje da sebi ne može priuštiti još jednu sirijsku izbjegličku krizu, usred zabrinjavajuće ekonomske situacije, posebno s ksenofobnim nezadovoljstvom prema Sirijcima u Turskoj.

Sporazum Ankare i Moskve iz 2017. godine u velikoj je mjeri zaustavio sirijski sukob, koji se sada približava desetoj godišnjici. Međutim, kada je u februaru nastavljena režimska ofanziva, snage režima, koje su napredovale, ubile su gotovo 60 turskih vojnika raspoređenih u sjevernoj Siriji, povećavajući napetosti.

Kao odgovor, Ankara je rasporedila stotine specijalnih snaga, oklopna vozila, sisteme PVO, tenkove i artiljeriju. Turske naoružane bespilotne letjelice također su napadale sirijske vojne konvoje i sisteme PVO.

Pregovori o prekidu vatre između turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina, postignut u martu, nije obuhvatio turske osmatračnice, koje su sada okružene snagama Damaska.

Osam turskih osmatračnica i pet malih utvrđenih položaja trenutno su okružene sirijskim snagama.

Izvori MME rekli su da se turska vojska odlučila povući nakon niza događaja. Prvo, rekli su, Rusija je ili blokirala ili ozbiljno ometala sposobnost Turske da logistički održava svoje osmatračnice.

„Režim je također dovodio takozvane civile u autobusima u blizinu vojnih osmatračnica, gurajući ih da napadaju turske vojnike. To su bile provokacije režima ”, rekao je jedan izvor.

Napetosti između Turske i Rusije porasle su nakon što su prošli mjesec u Ankari propali pregovori o Siriji i Libiji. Obje zemlje sada su također upletene u sukob između Azerbejdžana i Armenije.

Turski zvaničnici vjeruju da bi Rusija mogla pokrenuti sukob u Idlibu u bilo kojem trenutku kada to poželi, jer ne žele novi sporazum koji bi mogao dugoročno stabilizirati situaciju. Sirijski predsjednik Bashar al-Assad uporan je u namjeri da povrati svu teritoriju izgubljenu od strane pobunjeničkih i stranih snaga od 2011. godine.

Međutim, lokalni mediji sirijske opozicije nagađaju da se turska vojska premještanjem svojih vojnih osmatračnica priprema za predstojeće sukobe.

Turska vojska u međuvremenu nastavlja raspoređivati sve ​​više trupa na jug Idliba kako bi ojačala svoju odbranu, što ide u prilog tvrdnjama kako se turska vojska zauzimanjem novih položaja priprema za novi sukob u Idlibu.

Izvor: MME

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021