Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

Macron povlači prijeteći ton i poziva na dijalog s Turskom

Francuski predsjednik Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u subotu Tursku da ponovno pristupi “odgovornom dijalogu” o istočnom Mediteranu, nedugo nakon svojih prijetnji sankcijama, pozivajući Evropsku uniju da jedinstveno stane protiv Ankare.

“U Ajacciou smo poslali jasnu poruku Turskoj. U dobroj namjeri, bez naivnosti, otvorimo ponovo odgovoran dijalog. Ovaj poziv ujedno je i poziv Europskog parlamenta. Čini se da se čuo. Nastavljamo dalje”, poručio je Macron

Turska je u petak optužila Macrona da je dolijevao ulje na vatru u istočnom Mediteranu i otežavao rješavanje problema.

U ekskluzivnom intervjuu za britanski Channel 4 News, ministar odbrane Hulusi Akar rekao je da francuski predsjednik pokušava preuzeti ulogu Napoleona, koji je umro prije dva vijeka, ali Macron za to nije dovoljno jak.

Akar je rekao da Macron pokušava preuzeti ulogu u istočnom Mediteranu kako bi prikrivao svoje probleme u Francuskoj.

Naglasio je da Turska brani svoja prava i interese, podsjetivši da ima približno 2.000 kilometara (oko 1.242 milje) obale u istočnom Mediteranu.

S obzirom na stav EU po tom pitanju, Akar je rekao da EU ne doprinosi rješenju i kako je postala dio mrtve tačke.

Rekao je da EU nema ovlaštenja za postavljanje ili promjenu pravila ili povlačenje granica u istočnom Mediteranu.

Tenzije su nedavno eskalirale oko pitanja istraživanja energije u istočnom Mediteranu.

Grčka osporava pravo na istraživanje energije turskoj strani, pokušavajući izazvati eskalaciju na spornom pomorskom teritoriju, za koji Grčka tvrdi kako polaže pravo na temelju malih ostrva, u blizini turske obale.

Turska kao zemlja s najdužom obalom na Mediteranu, poslala je brodove za seizmička istraživanja s vojnom pratnjom u svom kontinentalnom pojasu, rekavši da i Turska i Turska Republika Sjeverni Kipar imaju pomorska prava u regiji.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako neki pokušavaju spriječiti stoljetno buđenje Turske, te tu zemlju ponovo dovesti u stanje gdje će se gušiti u vlastitim problemima.

Međutim, kako bi smanjila tenzije, Turska je pozvala na dijalog kako bi se osigurala pravedna raspodjela resursa u regiji.

U međuvremenu, turska i grčka vojna delegacija održale su tehničke sastanke u sjedištu NATO-a u Briselu, kako bi razgovarali o načinima za smanjenje rizika od incidenta usred porasta tenzija u istočnom Mediteranu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021