Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Macron optužuje Tursku da potpiruje anti-francusko raspoloženje u Africi

(Fotografija: Ozan Kose/AFP)

Nakon što je francuski predsjednik branio pravo na objavljivanje karikatura Poslanika Muhameda, porasle su tenzije između Ankare i Pariza

Francuski predsjednik Emmanuel Macron optužio je u petak Tursku za promicanje anti-francuskog raspoloženja u Africi, usred rastućih tenzija između Pariza i Ankare.

U razgovoru za magazin Jeune Afrique, Macron je tvrdio da Turska i Rusija pokušavaju izazvati “postkolonijalnu ogorčenost” prema Francuskoj.

“Ne smijemo biti naivni na ovu temu: mnoge od onih koji govore, koji snimaju video zapise, koji su prisutni u medijima francuskog govornog područja finansiraju Rusija ili Turska”, rekao je za magazin.

Macron je optužio Tursku da je doprinijela nesporazumima oko njegove odbrane karikatura, nakon ubistva francuskog učitelja Samuela Patyja, koji je brutalno ubijen, nakon što je svojim učenicima pokazao jednu takvu karikaturu na času o slobodi govora.

“Kada sam odlučio napasti radikalni islam, moje su riječi bile izvrnute od strane Muslimanskog bratstva, prilično široko, ali i Turske, koja ima sposobnost utjecaja na široko javno mnijenje, uključujući subsaharsku Afriku,” rekao je Makron.

Ranije ove godine, francusko ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru je osudilo TRT World, turski državni TV kanal, zbog video snimka o francuskoj kolonijalnoj historiji u Africi.

Iz ministarstva su tvrdili da je videozapis “pristrasan” i odbacili su tvrdnju iznesenu u videu, da francuski trezor kontrolira valute 14 afričkih zemalja.

Odbrana karikatura od strane francuske vlade, nakon ubistva Patyja, ponukala je turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, s kojim se Macron ne slaže oko nekoliko pitanja, da pozove na bojkot francuskih proizvoda.

Demonstracije su se takođe odvijale širom muslimanskog svijeta, osuđujući stav Francuske prema islamu.

Uslijedilo je i nekoliko napada na francuske mete, uključujući napad na događaju obilježavanja primirja iz Prvog svjetskog rata, kojem su prisustvovale francuske diplomate u Džedi, i napad nožem na francuski konzulat, također u Saudijskoj Arabiji.

U terorističkom napadu u Nici ubijeno je troje ljudi krajem prošlog mjeseca.

Macronove kritike upućene Turskoj uslijedile su nekoliko dana nakon što je pozvao muslimanske lidere u Francuskoj da izrade povelju o “republikanskim vrijednostima“, kao dio šire kampanje protiv radikalnog islama.

Očekuje se da će povodom toga nacrt zakona o “separatizmu” biti predstavljen vladi 9. decembra.

Neki kritičari u Francuskoj brinu da višedecenijski fokus zemlje prema islamu dovodi do povezanosti muslimana i nasilnog ekstremizma, koji Francuska ne uspijeva zaustaviti, naprotiv, stvara kontraefekat kojim se situacija dodatno pogoršava.

Kažu da to potiče diskriminaciju i islamofobiju, te se zloupotrebljava i pogrešno tumači francusku koncepciju sekularizma.

Pročitajte još: Pozadina dešavanja u Francuskoj: Zašto Zapad treba muslimane kao novog neprijatelja?

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021