Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

Izraelski „Yinon plan“ zajednički provode Iran i Saudijska Arabija

Plava boja predstavlja buduće granice cionističke države prema "Yinon planu"

Osamdesetih godina prošlog stoljeća izraelski Yinon plan prvi put je izašao u javnost. Niko tada nije mogao zamisliti da će glavni sudionici izraelskog plana biti Arapske države i Iran, podržani od strane SAD-a i Rusije

Yinon plan odnosi se na tekst objavljen u februaru 1982. godine, u jevrejskom časopisu Kivunim, pod naslovom “Strategija za Izrael 1980-tih“.

Ovim dugoročnim planom ostvarili bi se prvobitni ciljevi utemeljitelja ideje jevrejske države, Theodora Herzla, prema kojem će se granice Velikog Izraela protezati između Eufrata i Nila, što je simbolika koju nosi današnja izraelska zastava.

Plan Yinon je izraelski strateški plan kojim bi se osigurala izraelska regionalna superiornost. On insistira i predviđa da Izrael mora preoblikovati svoje geopolitičko okruženje kroz balkanizaciju susjednih Arapskih država u manje i slabije države.

Radi se o već viđenom scenariju širom Bliskog istoka i Sjeverne Afrike.

Plan rasparčavanja Bliskog istoka

Danas se u zapadnoj Aziji događa genocid nad sunijskim stanovništvom, u kojem zajednički učestvuju istočne i zapadne imperijalističke osovine.

U Siriji se događa jedna od najvećih kampanja promjene strukture stanovništva u modernoj historiji čovječanstva, i po tom pitanju nema razlike između iransko-ruskog i saveza između SAD-a i Izraela.

Regija svjedoči tajnom savezu između Irana i Izraela. Pitate se vjerovatno kako?

Dok godinama Iran prijeti kako će “izbrisati Izrael sa karte“, i kako će napasti SAD, ubija samo civile i muslimane u Siriji.

Čak i nakon ubistva Kasima Sulejmanija, dok je cijeli svijet očekivao veliku odmazdu od Irana, iranske milicije u Siriji svoju osvetu za Sulejmanijevu smrt tražile su među civilima Idliba i Halepa.

Sa druge strane nije slučajno ni to da Saudijska Arabija i UAE, kao saveznici Cionista, manipulišu radikalnim grupama na sjeveru Sirije.

Ove radikalne grupe služe istom cilju, identično kao i šitske milicije u Siriji i Iraku.

DAEŠ kao njihovo terorističko krilo, bilo je kooperativno u uništavanju ukorijenjenog islamskog identiteta drevnih zemalja, zajedno sa dva imperijalistička saveza o kojima govorim.

I perzijsko-šitski Iran, i Saudijska Arabija kooperativni su u pogledu izraelskog “Yinon plana“ iz 1982 godine

Ovaj plan predvidio je transformaciju tj. podjelu svih muslimanskih država na Bliskom istoku dotle da se čak i od običnih gradova uspostave nove države.

Ovaj plan predvidio je očito i promjenu strukture stanovništva, tj. genocid ili čišćenje sunijske većinske populacije koja nastanjuje ovu regiju.

Ono što je bio Varšavski geto za jevreje u opsadi Hitlerovih nacista, danas je Gaza, Zapadna obala, Idlib, Halep i Mosul za muslimanski svijet.

Iransko-Ruski savez obavezao se da će osigurati „Sigurnost Izraela“ kroz genocid nad sunijskom populacijom

Kada je istekao „rok“ Kasimu Sulejmaniju, ubijen je identično kao i Al-Baghdadi. Iran s druge strane, svoje osvetničke rakete na kojima šitske milicije ispisuju ime Kasima Sulejmanija nije iskoristio protiv američkih vojnika, ove rakete gađale su civile i jetime na sjeveru Halepa i Idliba.

Kako možemo da objasnimo da iransko-rusko prisustvo i genocid koji čine nad sunijskim stanovništvom uopšte ne smeta američko-izraelskom savezu? Zato jer su sudionici u zajedničkom planu.

Rusko-iranska i Američko-cionistička osovina vidi veliku prijetnju u trećoj osovini koju uspostavlja Turska

U slučaju napada nad Idlibom, SAD su verbalno osudile rusko-iranski savez ali nisu i nikada neće poduzeti bilo kakve korake da genocid koji se događa zaustave.

Zapravo osim Turske, svi ostali su zadovoljni ovim genocidom koji se provodi. Jedino o čemu razmišljaju jeste moć i uticaj koji su stekli nad Sirijom i Irakom.

Na cijeloj teritoriji Iraka i Sirije gdje je “očišćena“ sunijska populacija, Iran naseljava šitsko stanovništvo.

Ako ignorišemo iransko-izraelske verbalne prijetnje, vidjet ćemo kako je Iran ustvari “profitirao” okupirajući teritorije Iraka i Sirije, naseljavajući tamo šitsku populaciju.

Eliminacijom Sadama Huseina kao najvećeg protivnika Irana, upravo je američka vojska otvorila vrata Iraka za iransko djelovanje i širenje uticaja.

Eliminacijom sunitske većine u regiji Bliskog istoka, Izrael će neminovno proširiti svoje granice

Iako bi novim izbjegličkim valom prema Turskoj paralelno bila ugrožena i sigurnost Evrope, zvaničnici EU većinom šute.

Turska se našla usamljenom kao jedini protivnik genocida koji se provodi nad sirijskim stanovništvom.

Saudijska Arabija, Egipat, UAE, Bahrein, Oman i Sudan već su ušli pod kontrolu cionizma, dok su Libija i Jemen ratom uništene i rasparčane.

Ukoliko koridor Sirije-Iraka-Libana uspiju predati Iranu, Turska će ostati usamljena i okružena u potpunoj izolaciji.

Izraelska sigurnost u prevodu znači etničko čišćenje sunijske većine u zapadnoj Aziji, kroz politiku Sunijsko-Šitske ili Arapsko-Perzijske napetosti i ratova

Turska je dijagnosticirala ovu činjenicu i pokušava da razvije strategiju u skladu s tim.

Kako mnogi pokušavaju da sakriju ove činjenice, pokušavaju dati različite nazive genocidu koji se provodi, pokušavaju da odvrate muslimanski svijet, kako se ne bi bavio ovim problemom.

Autor: Tarık BaşTürk

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021