Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

“Kuds i Mekka predstavljaju čast muslimana” – je upozorenje za dvije države

Svi smo čuli i bili svjedoci govora predsjednika Turske o tome kako Kuds i Mekka predstavljaju čast muslimana, kako su ovi sveti muslimanski gradovi i svrha postojanja muslimana.

U Kudsu ili Jerusalemu Izrael nastoji potpuno da okupira i protjera muslimane, ali kada je riječ o Mekki, o kome to predsjednik Erdogan govori? Ko je neprijatelj Mekke o kojem govori? Vjerovatno će mnoge iznenaditi ali radi se o Iranu.

Da bi shvatili zašto Iran, moramo se vratiti u prošlost i pogledati iransku historiju.

U regiji Bliskog istoka, kada su u pitanju tradicija države, sposobnost u diplomatiji i drevna historija, postoje dvije vodeće i stvarne države. Radi se o Iranu i Turskoj.

Suparništvo Irana i Turske seže kroz historiju sve do Seldžučke države, kasnije se nastavilo za vrijeme Osmanskog carstva, pa sve do današnje Turske.

Mnogi na ubistvo Kasima Sulejmanija gledaju sa aspekta neprijateljstva između Irana i SAD-a, ali ovo je bila dobro režirana predstava i uvod u veliki rat.

Glavne mete ovog rata su Kuds i Mekka, koje žele potpuno oteti iz ruku muslimana

Mnogima će zvučati čudno i nevjerovatno ali Iran je dio ovog plana usmjerenog protiv islamskog svijeta. Kada posložimo događaje i izjave posljednjih godina, dolazimo do šire slike, koja izgleda ovako:

Milijardu i pol današnjih muslimana većinski čini sunnijska većina, manjinski ostatak su šijje i drugi mezhebi. Ako historijski pogledamo na ratove između muslimanskog i kršćanskog svijeta, uvidjet ćemo da su oni bili samo sa sunijskim muslimanima, istovremeno sunijski muslimani su stotinama godina upravljali zapadnim državama.

Kada pogledamo višestoljetnu historiju Irana, nećemo naći nijedan rat protiv kršćana ili jevreja da je ova zemlja ikada vodila, iranski ratovi uvijek su bili protiv sunijskih muslimana.

Tako je bilo u prošlosti, tako se nastavilo i danas.

Neprijateljstvo na stranu ali Iran je jako pametna i stara država, iranska diplomatija bilježi velike uspjehe.

Politika koju provodi Iran na papiru kaže kako su Izrael i Amerika neprijatelji iranske države, ali potezi na terenu otkrivaju pravu prirodu njihovih odnosa.

U islamskom svijetu ne postoji država sa većim uticajem među muslimanskim narodima od Turske, Turska je država za koju zapadni lideri kažu kako što prije mora biti „Zaustavljena“.

Pored arapskih država koje drže pod kontrolom, Iran je najsnažnija karta koju Zapad i Izrael koriste protiv Turske

Vratimo se u prošlost, Homeini je iz Pariza stigao u Iran i pokrenuo revoluciju.

Ovom revolucijom zapaljen je fitilj kojim će Zapad u narednim godinama rasparčati većinske sunijske države.

Samo godinu dana nakon revolucije, otpočinje rat Iraka i Irana 1980. godine.

Ovaj rat traje osam godina i slabi Irak kao većinski sunijsku državu, kasnije dolazi američka invazija Iraka i zaljevski rat nakon kojeg Irak ostaje podijeljen.

Nakon rata Amerika otvara vrata Iranu koji otpočinje sa širenjem šiizma širom Iraka.

Kasnije nakon druge američke invazije Iraka, Iran u potpunosti preuzima kontrolu nad Irakom do danas.

Koliko god Iransko-američki odnosi izgledali neprijateljski, svaki američki potez uveliko je otvarao vrata Iranu među sunijskom populacijom.

Situacija u Siriji uveliko sliči onoj iz Iraka, zašto Zapad nakon toliko godina nije ubio Asada?

Istovremeno iranski potezi i prijetnje uveliko su koristili Americi, uplašene arapske državice posljednjih decenija potrošile su stotine milijardi pa i trilione dolara nabavljajući američko oružje da bi se zaštitile od Irana.

Pogledajmo odnose Izraela i Irana, šta je ono što većina ne vidi?

Izrael pod izgovorom borbe protiv Irana, napada Gazu, Liban i druge arapske države. Sjetimo se Iranskih izjava kako će Izrael biti “izbrisan sa karte“, ali pod izgovorom borbe protiv Izraela, Iran napada većinske sunijske države poput Sirije.

Ishod je smrt sunijskih muslimana koji su jedine žrtve lažnog Izraelsko-Iranskog ratovanja.

U mnogim snimcima koji kruže internetom možete naći izjave iranskih komandanata iz Sirije kako uzvikuju da će “Zauzeti Mekku od Sunija“, kako Mekka njima pripada.

Širom interneta možete naći vijesti o tome kako Husi iz Jemena iza kojih stoji Iran, ispaljuju rakete na Mekku.

U slučaju napada na Mekku, šta će poduzeti muslimanske države?

Da li bi uopšte bilo koji musliman mogao ostati ravnodušan na jedan ovakav napad od strane Irana? Turska i Pakistan bi zasigurno bile među prvim državama koja bi objavila rat Iranu zbog napada na Mekku.

Nijedna muslimanska država sa strane ne bi mogla gledati napade i invaziju nad najvećom svetinjom muslimana.

Erdogan je više puta u svojim govorima uz Kuds spomenuo i Mekku, rekao je kako je Mekka muslimanska čast i razlog zbog kojeg živimo.

Nije moguće da kao muslimanski svijet ostanemo ravnodušni na ovakav napad.

Razmislite, kojoj državi ili državama Erdogan šalje poruku ovim izjavama?

Još od vremena Seldžučke države i Osmanskog carstva, najveća prepreka ujedinjenju muslimana je uvijek bio Iran.

Dok su se muslimani borili protiv krstaša, Iran je se uvijek borio protiv muslimana i ova iranska politika i danas djeluje.

Iransko djelovanje protiv Turske traje hiljadu godina

Da li vam je poznato da je Iran jedna od glavnih država koja stoji iza terorističke organizacije PKK? Turski PKK decenijama djeluje u tri države, YPG u Siriji, i kao PJAK u Iranu.

Dok Turska 40 godina trpi teror od terorističke PKK, iranski ogranak PJAK nije poduzeo nijednu terorističku akciju u Iranu, uvijek je djelovao uz iransku državu.

YPG koji djeluje u Siriji godinama ratuje protiv turske vojske, dok iranske-šijjske milicije nisu meta terorista YPG-a.

Kada dođemo do terorističke organizacije ISIL, svima je poznato kako ova organizacija nije organizovala napade u Izraelu ali ni u Iranu.

Organizacija koja sebe naziva „Sunnijama“, i izjavljuje kako vode džihad protiv SAD-a, kršćana i jevreja, ali nekim čudom njihov džihad uvijek je ubijao samo sunijske muslimane i civile u Iraku i Siriji.

Zašto Izrael i Iran nikada nisu bili meta terorističkih napada od strane ISIL-a? Ostavljam vama na zaključak.

Autor: Tarık BaşTürk

Pročitajte još: Kako su šijje pomognute od strane Bizanta i Vatikana zamalo zavladale cijelim islamskim svijetom?

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021