Connect with us

Hi, what are you looking for?

Odbrana i naoružanje

Istočni Mediteran proključava, čim i kako će se Turska suprostaviti Zapadnim silama? ATMACA/MILGEM/SOM

Kao što dugo vremena govorim, ratni brodovi Zapadnih država preplavili su istočni Mediteran. Ustvari zapadne države su već između sebe podijelile ovu pomorsku oblast, sa ciljem otimanja energetskih resursa regije.

Naftne kompanije su već odredile pomorske parcele u koje su nastojale poslati svoje brodove za seizmička istraživanja, ali su zaustavljeni.

Sve ono što zapadne države danas čine u ovoj regiji nema nikakve veze sa međunarodnim pravom, niti oni polažu bilo kakva prava po bilo kojoj osnovi na ova energetska bogatstva.

Oni nastoje da od ove regije naprave još jednu koloniju iz koje će izvoziti prirodna bogatstva, upravo je to slučaj sa istočnim Mediteranom.

Ali tu se našla jedna snažna prepreka koju zapadne države nisu uspjele preći ovaj put, to je država Turska.

U desetinama slučajeva brodovi zapadnih naftnih kompanija pokušavali su ući u ovu regiju i zaposjesti izvore prirodnog gasa, ali tamo su ih svaki put dočekali turski ratni brodovi. Zbog toga su započeli da okružuju sa svih strana Tursku i prave vojne saveze protiv ove države.

U situaciji potencijalnog rata, koliko je Turska ustvari spremna da se suprostavi ovoj koaliciji?

Turska mornarica posjeduje nekoliko ratnih brodova “Ada” klase još poznatiji kao Milgem projekat. Cilj je bio izgraditi savremeni litoralni ratni brod sa autohtonim anti-podmorničkim sistemom i mogućnostima patrole na otvorenom moru, u velikoj mjeri koristeći principe stealth tehnologije u svom dizajnu.

Milgeam ratni brod “Ada” klase

Turska gradi nešto veću verziju ratne fregate klase Istanbul koji bi u naredne dvije godine trebala ući u aktivnu službu.

Ali jedna važnija stvar od samih ratnih brodova je naoružanje koje brodovi koriste i nose. Turska je do nedavno koristila američku protubrodsku raketu “Harpoon” sa kojom nije imala gotovo nikakvih šansi protiv američkih ratnih brodova i nosača aviona, ali ova situacija se promijenila.

Turska je zadatak proizvodnje domaće protubrodske rakete dodijelila turskom proizvođaču naoružanja Roketsan, i 2009. godine započeti su radovi na budućoj ATMACA protubrodskoj raketi.

Kasnije, nakon deset godina na IDEF2019 sajmu naoružanja Turska je predstavila Atmaca protubrodsku raketu, koja je privukla veliku pažnju svijeta.

ATMACA je daleko naprednija verzija protubrodske rakete od američkih Harpoona, koje je turska mornarica koristila. Nakon što bude ispaljena prema jednoj meti u toku leta može biti preusmjerena na potpuno drugu, može mijenjati putanju leta i male su šanse da će je bilo koji zapadni anti-raketni sistem zaustaviti.

ATMACA protubrodska raketa dometa 200 kilometara

Zaštićena je od svih vrsta elektronskog ometanja, i ako kažemo da je domet ove protubrodske rakete na moru preko 200 kilometara, možemo zaključiti da je dovoljna da osigura istočni Mediteran od zapadnih kolonijalista.

Istovremeni napad sa više ovakvih raketa mogu biti usmjerene na jedan ratni brod ili čak nosač aviona, koji je gotovo nemoguće da se odbrani u slučaju višestrukog napada.

Trenutačno se radi na opremanju turskih ratnih brodova sa protubrodskim raketama ATMACA.

Turska vojska će ukoliko bude primorana na ratne brodove u istočnom Mediteranu djelovati iz zraka sa krstarećim raketama “SOM”, dok će na morima to biti ATMACA.

Krstareća raketa SOM

Ako naglasimo da je ATMACA domaći turski proizvod, onda možemo pretpostaviti da zapadne države nemaju puno informacija o ovom naprednom oružju. Upravo zbog ovoga u prvoj fazi potencijalnog rata ne mogu se efektivno ni zaštititi od jednog takvog oružja.

Upravo zbog toga djeluje kao “Odvraćajući faktor” za zapadne ratne brodove.

Pored toga turska vojska krenula je sa uvođenjem novih dizelsko-električnih podmornica klase “Reis”.

Radi se o vrlo naprednim podmornicama koje je jako teško primijetiti na otvorenom moru, dok je to uz turske obale gotovo nemoguće.

Koristeći se sistemima S-400, Hisar-O i Hisar-A, turska vojska danas ima mogućnost da u potpunosti zatvori zračni prostor za neprijateljske avione u istočnom Mediteranu.

Pored S-400 kao sistema dugog dometa, uskoro dolaze i domaći sistemi protuzračne odbrane Hisar-U.

Znajući kako Turska posjeduje sisteme za elektronsko ratovanje poput Korala, onda je jasno da Zapadnim državama ovaj put neće biti lako!

Autor: Tarık BaşTürk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još

Vijesti

Turska je do danas odbacila svaki američki prijedlog u pogledu protivraketnog sistema S-400, ruske proizvodnje, navode mediji Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je...

Odbrana i naoružanje

Šef ureda za tursku namjensku industriju (SSB) Ismail Demir je u ponedjeljak 11.01.2021 iznio niz informacija vezanih za tursku odbrambenu industriju i projekte koji...

Vijesti

Autobusi i minibusevi proizvedeni u Turskoj nalaze se na putevima 87 država širom svijeta, izvijestila je u srijedu Anadolu Agency, pozivajući se na podatke...

Analize i mišljenja

UAE i njihovi saveznici pokušavaju iskoristiti svoj odnos sa SAD-om i Izraelom, kako bi se suprotstavili turskom i katarskom uticaju u regiji. Govoreći na...

Vijesti

Turska i Italija vjeruju da će njihova saradnja biti od koristi cijelom regionu, kaže turski ministar Hulusi Akar Turski ministar odbrane rekao je u...

Odbrana i naoružanje

Brojni elitni komandosi šitskog Hezbollaha nastradali su protiv turske vojske u operaciji u Idlibu, zvaničnici izraelske vojske kažu kako su pratili situaciju i naučili...

Analize i mišljenja

Posljednja dva mjeseca geopolitički poredak u svijetu krenuo je naglo da se mijenja. Dok je globalna ekonomija gotovo zaustavljena uslijed pandemije, za vanjsku politiku...

Odbrana i naoružanje

Dogovor između Rusije i Turske u pogledu Idliba je na mrtvoj tački, turski vazdušni prostor već je zatvoren za ruske borbene avione pišu ruski...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021