Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Kavkaz

Erdogan: Turska i Rusija potpisale sporazum o zajedničkom nadzoru prekida vatre u Nagorno Karabahu

Turska i Rusija potpisale su u srijedu ujutro sporazum o uspostavljanju zajedničkog centra za praćenje prekida vatre u Nagorno-Karabahu, i dvije će zemlje tamo zajedno raditi, rekao je u srijedu predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Govoreći na sastanku parlamentarne grupe vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), u glavnom gradu Ankari, Erdogan je najavio potpisivanje memoranduma o razumijevanju (MoU) o zajedničkom tursko-ruskom centru za praćenje mirovnog sporazuma u Nagorno-Karabahu, kojim je okončan sukob između Azerbejdžana i Armenije.

Turska će se pridružiti mirovnim snagama u regiji (Karabaha) kako bi nadzirala provedbu sporazuma s Rusijom,” rekao je Erdogan.

Erdogan je dalje rekao da se tim sporazumom zvanično završava 28 godina okupacije azerbejdžanskog teritorija i Nagorno-Karabaha od strane Armenije.

U osvrtu na član mirovnog sporazuma, kojem je posredovala Rusija u utorak, Erdogan je izjavio: “Izgradit će se cesta koja će povezivati ​​Azerbejdžan i Nahčivansku autonomnu regiju.”

Predsjednik Erdogan je također čestitao azerbejdžanskom predsjedniku Ilhamu Alijevu i azerbejdžanskom narodu na oslobađanju okupiranih teritorija.

Vjerujemo da se sličan korak brzog mirovnog procesa iz Karabaha može poduzeti i u Siriji“, rekao je Erdogan.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka stranačke grupe, Erdogan je također izjavio da će turski timovi sudjelovati u nadzoru i inspekcijama u istom konceptu kao i ruski timovi.

Primjećujući da je Rusija počela raspoređivati ​​svoje mirovne snage u nekim dijelovima regije Nagorno-Karabaha, rekao je da će ruska delegacija također posjetiti Tursku radi saradnje na provedbi mirovnih mjera.

Izjave turskog predsjednika uslijedile su nakon što su ruske mirovne trupe u utorak raspoređene u Nagorno-Karabahu, u okviru nedavno potpisanog sporazuma kojim je zaustavljen šestosedmični sukob između azerbejdžanskih i jermenskih snaga.

Odnosi između bivših sovjetskihn republika napeti su od 1991. godine, kada je jermenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, teritorij koji je međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana.

Novi sukobi izbili su 27. septembra, a armenska vojska je sedmicama izvodila napade na civile i azerbejdžanske snage, kršeći čak tri humanitarna sporazuma o prekidu vatre.

Baku je za to vrijeme oslobodio nekoliko gradova i gotovo 300 drugih naselja i sela od jermenske okupacije.

Dvije zemlje potpisale su 10. novembra sporazum o posredovanju Rusije o prekidu borbi i radu na sveobuhvatnom rješenju sukoba.

Turska je pozdravila primirje, koje je rezultat vojnih uspjeha Azerbejdžana, koji je uz vojnu i diplomatsku pomoć Turske bio uspješan u rješavanju trodecenijskog spora.

Povezano: Putin poziva na prekid vatre u Nagorno-Karabahu, mirovne pregovore koji uključuju Tursku

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021