Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Putin poziva na prekid vatre u Nagorno-Karabahu, mirovne pregovore koji uključuju Tursku

Predsjednik Rusije Vladimir Putin (Fotografija: Kremlin.ru)

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u četvrtak na trenutni prekid vatre u regiji Nagorno-Karabah i mirovne pregovore koji će razmotriti prijedloge mnogih zemalja, uključujući Turske

Otkako su izbili sukobi 27. septembra, Armenija je više puta napadala azerbejdžanske civile i vojne snage, kršeći čak tri humanitarna prekida vatre od 10. oktobra.

Najmanje 90 civila ubijeno je, a 392 je ranjeno u napadima Armenije na azerbejdžanska civilna naselja od 27. septembra, izvijestilo je u četvrtak glavno tužilaštvo Azerbejdžana.

“Dajte da to već jednom riješimo na Kavkazu. Možemo to zajedno riješiti. Razgovarajte vi s Nikolom Pashinyanom, a ja ću razgovarati s mojim bratom Ilhamom Aliyevom. Dajte da napravimo iskrene iskorake i možemo to riješiti”, poručio je Erdogan u razgovoru sa predsjednikom Rusije.

Erdogan je rekao Putinu da se prethodno mora donijeti čvrsta odluka da će se problem zaista riješiti. Na kraju, Erdogan je rekao Putinu da “ukoliko turska crvena linija bude pređena, čak i da se radi o sinu našeg oca, mi to nećemo gledati.”

Odnosi između dvije bivše sovjetske republike napeti su od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, međunarodno priznatu teritoriju Azerbejdžana i sedam susjednih regija.

Višestruke rezolucije UN-a, kao i međunarodne organizacije zahtijevale su “trenutno, potpuno i bezuslovno povlačenje okupatorskih snaga” s okupiranog azerbejdžanskog teritorija.

Ukupno oko 20% teritorije Azerbejdžana, uključujući Nagorno-Karabah i sedam susjednih regija, našlo se pod ilegalnom okupacijom Armenije i traje gotovo tri decenije. Minska grupa, koju je 1992. godine osnovala Organizacija za Evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), a kojom su predsjedavali Rusija, Francuska i SAD – osnovana je kako bi pronašla mirno rješenje sukoba, ali bezuspješno. Međutim, prekid vatre dogovoren je 1994. godine.

Svjetske sile, uključujući Rusiju, Francusku i SAD, pozivale su na održivi prekid vatre. Turska je u međuvremenu podržala pravo Azerbejdžana na samoodbranu i zahtijevala povlačenje armenskih okupatorskih snaga.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021