Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Emmanuel Macron postavlja ultimatum muslimanima u Francuskoj

Fotografija: Remi Jouan

Muslimani koji žive u Francuskoj osjećaju pritisak, dok francuski predsjednik pokušava uvesti veća ograničenja u načinima na koji prakticiraju svoju vjeru

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, prema pisanju pariškog lista, vršio je pritisak na Francusko vijeće za muslimansku vjeru (CFCM) da se potpiše povelja “republikanskih vrijednosti“, što je potez koji izdvaja najveću muslimansku populaciju u Evropi.

Petnaestodnevni ultimatum dolazi usred optužbi da Makronova vlada stigmatizira muslimane, nakon tri odvojena teroristička napada, koje je muslimanska zajednica u Francuskoj odlučno osudila.

Makron, između ostalog, želi da CFCM javno izjavi da je islam samo religija, a ne politički pokret. Također želi spriječiti druge muslimanske zemlje da pomažu rastrojenoj muslimanskoj zajednici u Francuskoj, što Pariz smatra “stranim miješanjem“.

Makronov nekompetentni plan za suzbijanje “ekstremizma” osudili su mnogi muslimani u Francuskoj i na međunarodnom nivou.

Prema mišljenju Yassera Louatia, francuskog aktiviste za ljudska prava koji vodi nevladinu organizaciju ‘Odbor za pravdu i slobode za sve’, Makronov najnoviji potez odnosi se na “skretanje pažnje javnosti sa njegovih vlastitih neuspjeha, kako bi se spriječili napadi“.

To također potvrđuje ideju da postoji veza između terorizma i policijskog upravljanja muslimanskim manjinama,” dodao je Louati govoreći za TRT World. Lako je shvatiti zašto: Macronov odgovor na napade bio je da se na muslimanske nevladine organizacije vrši pritisak na nerealnim osnovama.

Objavljeni nacrt zakona, o kojem će se raspravljati narednog mjeseca, ugasit će muslimanske nevladine organizacije ako njihovi „postupci ugrožavaju ljudsko dostojanstvo“ ili ako „vrše psihološki ili fizički pritisak na druge“.

Amnesty International je rekao da neke od odredbi prijete da će imati “strašan učinak na borce za ljudska prava i organizacije civilnog društva”.

„Zakon o gašenju organizacija u Francuskoj već je vrlo problematičan“, kaže Marco Perolini, istraživač Amnesty International-a za zapadnu Evropu, u razgovoru za TRT World.

Ne uključuje potrebne zaštitne mjere jer vlada može raspustiti organizacije iz nejasnih razloga i bez prethodnog odobrenja sudije“, dodao je Perolini.

Najveća muslimanska dobrotvorna organizacija u Francuskoj, BarakaCity, već je zatvorena od strane francuskog ministra unutrašnjih poslova, Gerald Darmanina, bez sudskog postupka. Osnivač, Idriss Sihamed, nedavno je u intervjuu za TRT World rekao da je zatvaranje bilo politički motivirano.

Novi zakoni, prema Perolinijevim riječima, ne samo da će državi dati više razloga za raspuštanje nevladinih organizacija, već će i, na primjer, „organizacija biti u mogućnosti raspustiti se ako njenim aktivnostima prijeti „ljudskom dostojanstvu “, što je vrlo “neodređeno“ upozorava Marco Perolini.

Nacrt takođe uvodi hitni postupak na osnovu kojeg ministar unutrašnjih poslova može obustaviti aktivnosti organizacije na tri mjeseca,” dodao je Perolini.

Šire gledano, Perolini kaže da “vlada može koristiti nejasne zakone da ućutka neistomišljenike i napada aktiviste za ljudska prava i nevladine organizacije.”

Što se tiče CFCM-a u Francuskoj, tijelo je izbjeglo protivljenje Makronovim zahtjevima i nastojalo je prilagoditi svoju retoriku, stavljajući je u nesklad s muslimanskom zajednicom, koju bi trebalo da predstavlja.

Organizacija je prvobitno uspostavljena 2003. godine, od strane tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, kasnije francuskog predsjednika, Nicolasa Sarkozya. Iako organizacija nema poseban pravni status, to je tijelo koje je francuska vlada često koristila kao način pokušaja utjecaja na širu muslimansku zajednicu.

S obzirom na to, koliko je muslimanska zajednica u Francuskoj raznolika, neki sugeriraju da ta organizacija ne odražava volju svih muslimana u zemlji.

Mnogi su “duboko zabrinuti” zbog vladinih namjera prema njima, kaže Louati. Dodaje da, “oni čak ni ne poznaju niti imaju povjerenja u CFCM“, da bi mogli dovoljno predstaviti svoje potrebe istoj vladi, koja im je pomogla pri osnivanju i pružila legitimitet.

Makronovi impulsi prema muslimanskoj zajednici i njenom internom radu, upozorava Louati, ostavljaju dojam da on “djeluje kao šef kolonijalne administracije domorodaca.”

U svom govoru ranije ove godine, Makron je Islam opisao kao religiju “u krizi” i branio prava časopisa Charlie Hebdo, nakon što je objavio karikature Poslanika Muhameda, koje muslimani širom svijeta smatraju uvredom.

Makronov ured također je optužio Anglo-Američke medije za legitimiranje nasilja nad Francuskom, jer su kritički prikazali reakcije vladinih snaga sigurnosti u vrijeme terorističkih napada.

Izvor: TRT World

Povezano: Macron uzeo na metu francuske muslimane, dovodeći u pitanje njihove vjerske slobode

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021