Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Zelenski: Na granicama Ukrajine i dalje prisutno blizu 100 000 ruskih vojnika

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski na prvim linijama sa ukrajinskim vojnicima (Foto: Twitter)

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski izjavio je u srijedu da je Rusija povukla samo 11 000 od 105 000 vojnika sa ukrajinske granice nakon pojačanog pritiska međunarodne zajednice


Informišući kanadskog premijera Justina Trudeaua o sigurnosnoj situaciji na istoku Ukrajine, tokom telefonskih razgovora, Zelenski je rekao da je samo dio ruskih trupa i teškog naoružanja povučen s ukrajinske granice.

“Rusija gotovo da nije povukla svoje trupe. Od 105 000 ruskih vojnika, samo 11 000 se vratilo”, rekao je Zelenski, ističući važnost održavanja međunarodnog pritiska na Rusiju.

Sa svoje strane, Trudeau je uvjeravao Zelenskog u “nepokolebljivu podršku” Kanade, dodajući da su dvije zemlje “i dalje veliki prijatelji”.

Dvojica čelnika razgovarali su i o načinima za pružanje podrške u naporima Ukrajine za članstvo u NATO-u i drugim pitanjima.

U aprilu je Rusija saopćila da je poslala desetine hiljada vojnika na jug, zapad i Krim, koji je Moskva anektirala 2014. godine, na seriju vojnih vježbi. Također je održavala vojne vježbe u Crnom moru ranije ove sedmice, s više od 20 ruskih ratnih brodova koji su sudjelovali u zajedničkim vježbama sa borbenim avionima zračnih snaga. Zapadni zvaničnici izjavili su da je oko 100.000 ruskih vojnika raspoređeno radi vježbe, za koje je ministar Šojgu tvrdio da su odgovor na “prijetnje” NATO akcijama.

Kijev se bori protiv proruskih separatista u istočnom regionu Donjecka i Luganska od 2014. godine, nakon ilegalne aneksije poluotoka Krim od strane Moskve. Intenzitet borbi se bio smanjio nakon postignutog sporazuma o prekidu vatre prošlog jula, ali sukobi, u kojima je uglavnom korištena artiljerijska, minobacačka i snajperska vatra, ponovo su se pojačali od početka 2021. godine, pri čemu su obje strane međusobno optuživale jedna drugu za otpočinjanje sukoba.

Od početka godine ubijen je najmanje 31 ukrajinski vojnik, u odnosu na 50 stradalih u cijeloj 2020. godini, dok separatisti navode da su 22 njihova borca ​​poginula.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021