Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Zašto je konvencija iz Montrea od strateške važnosti za Rusiju?

Fotografija: President of Russia/Twitter

Konvencija predviđa slobodan prolaz kroz moreuze Bosfor i Dardanele samo za trgovačke brodove i regulira prolazak vojnih brodova država koje nisu crnomorske države, ograničavajući njihovu tonažu i vrijeme boravka u Crnom moru

“Važno je sačuvati konvenciju iz Montrea usred turskih planova za izgradnju Istanbulskog kanala,” naglasio je ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom telefonskog poziva s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom, objavila je 9. aprila pres služba Kremlja.

“Što se tiče planova Turske za izgradnju Istanbulskog kanala, Rusija je naglasila važnost očuvanja konvencije iz Montrea iz 1936. godine kako bi se osigurala regionalna stabilnost i sigurnost regionalnog režima crnomorskih moreuza”, kaže se u saopštenju.

Predložena ruta novog Istanbulskog kanala

Pres-služba Kremlja je naglasila da će se, općenito, “plodonosni rusko-turski dijalog nastaviti u svim vrstama formata”.

Konvencija iz 1936. godine, koja je potpisana u švicarskom gradu Montreu, potvrđuje suverenitet Turske nad moreuzima Bosfor i Dardaneli i predviđa slobodan prolaz trgovačkih brodova kroz moreuze, dok istovremeno ograničava prolaz za vojne brodove država koje ne leže na obali Crnog mora.

Crnomorske države mogu u mirnim periodima prolaziti sa bilo kojim vojnim brodovima kroz moreuze. Međutim, brodovi država koje nisu crnomorske države ograničeni su klasom i deplasmanom.

Ovakva ograničenja možda su jedan od glavnih razloga zbog kojih je izbjegnuta potencijalna eskalacija sukoba u Crnom moru proteklih sedmica. Iako je Turska formalno podržala ukrajinski teritorijalni integritet naspram ruske okupacije Krima, njen suverenitet nad moreuzima onemogućavao je zapadne mornarice da sa svojim nosačima aviona uplove u Crno more zbog ograničenosti tonaže brodova na svega 15 hiljada tona.

Istanbulski kanal, planiran za izgradnju zapadno od Bosfora, najavljen je prvi put 2011. godine. U decembru 2019. godine turski predsjednik je smatrao da plovidba novim kanalom ne bi trebala biti pokrivena konvencijom iz Montrea. Erdogan je izjavio da Turska ni pod kojim okolnostima neće napustiti projekt izgradnje kanala.

Slijedom toga, neki su urgirali da Rusija traži reviziju Konvencije, dok su drugi upozorili da će Moskva izgubiti više nego što bi dobila s obzirom na želju za razvijanjem boljih odnosa s Turskom.

Moskovski vojni analitičar Sergey Marzhetsky smatra da,”ako Turska revidira konvenciju iz Montrea, učinit će to u svoju korist” i ničiju drugo. Ove modifikacije ugovora u principu neće biti sve ono što je dobrodošlo u Rusiji, ali rezultati sigurno neće biti tragedija kako neki sugeriraju.

To daje Moskvi priliku da stane na stranu Turske protiv Zapada u revidiranju konvencije iz 1936. godine, što će Turska pozdraviti i što će potencijalno udaljiti Ankaru od zapadnih država, što je još jedna prilika na kojoj Moskva može profitirati.

Ako drugi u Moskvi prihvate ovaj argument, to bi moglo značiti da će se Kremlj u budućnosti možda udružiti s Ankarom po ovom pitanju. Takav potez mogao bi stvoriti nove probleme i tenzije u transatlantskom savezu, iako je glavni interes Ankare spriječiti nove eskalacije u Crnom moru.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021