Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Zašto Austrija nije poduzela mjere protiv teroriste iz Beča, uprkos upozorenju iz Turske?

Nakon pucnjave naoružani policajci patroliraju ulicom na mjestu događaja u Beču, Austrija, 3. novembar 2020. (AP Photo / Ronald Zak)

Terorista ISIL-a, Kujtim Fejzulai, uhapšen je u turskom gradu Hataju i deportovan u Austriju 2019. godine, kažu sigurnosni dužnosnici

Turska je sa austrijskim vlastima 2019. podijelila detaljne informacije o teroristi ISIL-a, odgovornog za nedavni teroristički napad u Beču, izjavili su u nedjelju sigurnosni dužnosnici.

Terorista Kujtim Fejzulai, koji je austrijski državljanin, bio je pod sigurnosnim nadzorom od 1. septembra 2018.godine, kada je iz Beča stigao na istanbulski međunarodni aerodrom Ataturk, navodi se u saopštenju turske Generalne uprave za sigurnost.

Objavljeno je da je zajedničkom istragom obavještajnih i protuterorističkih timova razotkriveno da se terorista pokušao priključiti ISIL-u, ilegalnim prelaskom u Siriju, iz turske provincije Hataj.

Uhapšen je u Hataju 18. septembra 2018. godine, a nakon pravnih procedura, 10. januara 2019. godine, deportovan je u Austriju od strane Uprave za upravljanje migracijama.

Objavljeno je da su turske vlasti podijelile informacije koje detaljno opisuju Fejzulaijevu organizacijsku strukturu i pokušaje pridruživanja ISIL-u sa austrijskim vlastima

Franz Ruf, austrijski generalni direktor za javnu sigurnost, također je potvrdio ove informacije.

Iako je osuđen na 22 mjeseca zatvora, pušten je uz uvjetnu kaznu nakon 11 mjeseci, nakon procesa deradikalizacije, prije nego što je završeno izdržavanje pune kazne, potvrdio je Ruf.

Slovačka je posljednjih mjeseci identično upozorila austrijske vlasti na teroristu iz Beča, koji je pokušao kupiti streljivo u toj zemlji, objavila je u srijedu slovačka policija.

Slovačka policija ovog je ljeta bila obaviještena da sumnjive osobe iz Austrije pokušavaju kupiti streljivo u Slovačkoj. Ipak, oni nisu uspjeli obaviti kupnju“, objavila je uprava slovačke policije iz Bratislave na Facebooku.

Navodi se da je izvještaj o tome odmah proslijeđen austrijskoj policiji. Nije jasno zbog čega austrijska policija nije poduzela preventivne mjere, nakon što su bili obavješteni o ovom licu od strane Turske i Slovačke.

Najmanje četiri osobe poginule su, a 22 osobe ranjene u terorističkom napadu u austrijskoj prijestolnici u noći 2. novembra.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021