Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova: Sve uključene države moraju imati želju za rješavanjem zaljevske krize

Katarski šef diplomatije, šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani (Fotografija: Chatham House)

Potpredsjednik katarske Vlade i ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani potvrdio je da sve zemlje koje su stranke u sporu moraju imati želju za rješavanjem zaljevske krize.

Govoreći na sjednici pod nazivom “Pogled s Bliskog istoka” koja je održana u okviru ‘Virtualnog’ globalnog sigurnosnog foruma 2020. godine, Nj.E. potpredsjednik katarske Vlade i ministar vanjskih poslova rekao je da “imamo želju da pronađemo rješenje za stabilnu regiju GCC-a (Gulf Cooperation Council – Vijeće za saradnju u Zaljevu) koja je potrebna u turbulentnim vremenima. Bilo da je to pod američkim predsjednikom Donaldom Trumpom ili novoizabranim predsjednikom Joeom Bidenom, uglavnom će osnova za bilo koje rješenje biti dobra namjera blokirajućih zemalja i države Katar.”

Nj.E. je dodao “imamo dobre namjere za konstruktivan angažman sa zemljama koje nas blokiraju kako bismo postigli pravedno rješenje. Vjerujemo da iz ove krize nema pobjednika. Jedina posljedica ove krize je veća nestabilnost u našoj regiji. Ako smo brinemo o našoj budućnosti i budućnosti naših ljudi, mislim da moramo pronaći pravedno rješenje za ovu krizu.”

Te je dodao “Katar nije vodio nikakvu neprijateljsku aktivnost protiv zemalja koje nas blokiraju. Spremni smo, ako te zemlje imaju istu spremnost da rade u dobroj namjeri i na osnovu tačnih informacija, riješiti krizu i doći do pravednog rješenja koje je u interesu naših ljudi.

Izjavio je “cijenimo rad pokojnog Emira iz Kuvajta Nj.V. Šeika Sabaha Al-Ahmada Al-Jabera Al-Sabaha i napore koje sada vrši NJ.V. Emir države Kuvajt Šeik Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah. Također smo vidjeli vrlo snažan i značajan zamah predsjednika Trumpa i njegove administracije kako bi postigli rješenje krize. Katar je od početka vrlo otvoren za dijalog koji se temelji na uzajamnom poštovanju, nemiješanju u međusobnim poslovima i poštujući suverenitet svake zemlje.”

Na izborima u SAD-u, Nj.E. je pojasnio da se izborni rezultat uglavnom tiče Amerikanaca, ali čestitamo novom rukovodstvu, bilo da se radi o administraciji novoizabranog predsjednika Bidena ili predsjednika Trumpa.

Naglasio je da država Katar ima strateško partnerstvo sa Sjedinjenim Državama i da su veze razvijene na čvrstim temeljima. Rekao je da katarsko-američke veze pokrivaju mnoga područja poput odbrane, sigurnosti, ekonomije, poslovanja, obrazovanja, energetike i drugih sektora.
Što se tiče rezultata američkih izbora, njegova ekselencija je rekla da američka politika neće utjecati samo na zaljevsku regiju, već će utjecati na cijelu Zemlju.

Dodao je “nadamo se da ćemo sarađivati ​​s predstojećom američkom administracijom na promicanju mira i stabilnosti u našem regionu koji su sada prijeko potrebni usred svih ovih napetosti koje nas okružuju na Bliskom Istoku. Nastavit ćemo graditi na našem strateškom partnerstvu koje gradimo godinama. Naši odnosi sa SAD-om neće biti pogođeni jer smo izgradili snažne odnose sa svim institucijama Sjedinjenih Država. Stoga su naši odnosi stvarni i uključuju različita ministarstva, odjele i institucije u obje zemlje. “

Pojasnio je da regiji trebaju više diplomatskih i mirnih napora za rješavanje sporova, ukazujući na to da, ako desetljećima postoje sporovi između Vijeća za saradnju i Irana, tada ti sporovi trebaju biti riješeni diplomatskim putem.

Dodao je da regiji nije potrebna nova trka u naoružanju, jer više naoružanja znači veću nestabilnost. “Ne kažemo da države ne bi trebale graditi odvraćajuće snage, jer je to zemljama potrebno, a Katar to mora. Moramo više ulagati u diplomaciju i diplomatska rješenja s Iranom i konstruktivnije se angažirati s njima“, rekao je i onda naglasio da je u proteklih godinu i po dana bilo mnogo napora da se stranke okupe radi razgovora s Iranom.

Osvrnuo se na iransku inicijativu HOPE i na evropsku inicijativu za pomorsku sigurnost kako bi se zajamčila pomorska sigurnost u Zaljevu. “Mislim da moramo iznijeti solidniju viziju budućnosti naše regionalne sigurnosti,” dodao je.

Povodom dva sporazuma koja su UAE i Bahrein potpisali odvojeno s Izraelom radi normalizacije odnosa, rekao je da je stav Države Katar da razgovara o korijenima problema na način koji jamči pravo Palestinaca da uspostave neovisnu državu. Dodao je da je bolje imati jedinstveni front koji uzima u obzir interese Palestinaca i rješenje dviju država zasnovano na granicama iz 1967. s istočnim Al Qudsom kao glavnim gradom. Njegova

Ekselencija naglasio je da je to rješenje i stav Katara po tom pitanju, rekavši da Katar i dalje poziva na pregovore između Izraelaca i Palestinaca kako bi se zaustavio sukob, jer je Palestinski narod taj koji plaća najveću cijena.
Nj.E. potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova naglasio je potrebu za sporazumom između zemalja GCC-a i Irana o mirnom rješenju rame uz rame, rješavajući sva pitanja na civiliziran način dijalogom i rješavajući ove razlike i sporazume vezane za odnos između nas.

Želimo postići rješenje za ovaj sukob i želimo ohrabriti zemlje Vijeća za suradnju u Zalivu da sudjeluju pozitivno i konstruktivno. Trebamo i želimo ohrabriti Iran da se također angažira na pozitivan i konstruktivan način, ali to ne znači da smo će riješiti problem i riješiti sve u ovom trenutku “, dodao je.

Imamo neslaganje s Iranom i nekim od njegovih politika, ali to ne znači da smo međusobno u sukobu. Razgovarajmo o zajedničkim stvarima i interesima i pokušajmo riješiti ovaj spor raspravom, konstruktivnim sudjelovanjem i konstruktivnim dijalogom u kako bi u tome uspjeli.
Povodom povlačenja Sjedinjenih Država iz Afganistana, rekao je “Ne vjerujemo u vojno rješenje. Vjerujemo u diplomaciju u rješavanju svih sukoba. U Afganistanu se ratuje već dvije decenije i došlo je vrijeme da se postigne diplomatsko rješenje
.”

Nj.E. je dodao da će Katar slijediti bilo koji put koji vodi miru u Afganistanu i bilo gdje drugdje u svijetu, jer je država spremna učiniti sve da uspostavi mir i pomogne u tom pogledu. Njegova ekselencija je dodao da su time dobili i Afganistanci i Amerikanci, bilo s Amerikancima i Talibanima ili Talibanima i afganistanskom vladom, jer im je Katar pružio platformu za te razgovore.

Vjerujemo da su dosadašnji koraci između Amerike i Talibana bili dobri koraci naprijed. Prvi korak za mir u Afganistanu je između njih, ali važniji je od toga mir između samih Afganistanaca – između Vlade i Talibana – koji još uvijek traje. Međutim, ne vidimo značajan napredak u tom pogledu, ali nastavit ćemo se zalagati u tom smjeru jer ćemo se usredotočiti na pronalaženje rješenja među Afganistancima u ovom trenutku, što je naš prioritet, SAD usko surađujući s Dohom kako bi pronašli rješenje u Afganistanu.

Nadamo se da ćemo vidjeti napredak prije kraja godine,” dodao je.

O ulozi Katara u Siriji, Nj.E. zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova rekao je da je u ovom trenutku Katar predan svom stavu, a to je da je pravda potrebna tamo gdje su počinjeni ratni zločini nad sirijskim narodom i postoje raseljene osobe i izbjeglice svuda u svijetu, ističući potrebu da se problem riješi politički.

Nastavljamo s našim naporima, našom humanitarnom pomoći i nastavljamo pružati sklonište, škole i zdravstvenu zaštitu sirijskim izbjeglicama i interno raseljenim osobama unutar Sirije. Nadamo se da ćemo od međunarodne zajednice dobiti veći zamah za pomoć sirijskom narodu i postizanje političke rješenje “, rekao je.
Napomenuo je da je međunarodni zamah oko Sirije izgubljen prije nekoliko godina, jer je glavni problem u Siriji to što je u zadnje vrijeme pređeno mnogo crvenih linija i sve su prošle bez odgovornosti.

Uvijek pozivamo međunarodnu zajednicu da se angažira na neki način kako bi pronašla pravdu za sirijski narod i ne zaboravlja odgovornost, jer je krv prolivena u ratu bila obilna i pravo je sirijskog naroda da privede pravdi oni koji su počinili ratne zločine“, rekao je.

O trci u naoružanju u regiji, zamjenik premijera, rekao je da je “ovo jasan pokazatelj nestabilnosti u regiji i to je ono što želimo završiti unoseći više nade u diplomatiju i iznoseći više mogućnosti za budućnost. To objašnjava zašto usvajamo regionalni sigurnosni okvir koji garantuje svima da žive sigurno u državi za našu budućnost i budućnost naših ljudi.”

Ako postoji jak regionalni sigurnosni okvir, odnosi sa svim zemljama kao što su Rusija, Sjedinjene Države i Kina biti će konstruktivni i prijateljski odnosi. Mi ne želimo ekscese u našem regionu, jer ne vjerujemo da će od pretjerivanja bilo koja zemlja u regiji imati koristi“, dodao je.

NJ.E. je rekao da Katar želi zadržati svoj snažni strateški odnos sa Sjedinjenim Državama, te svoje strateške i trgovinske odnose s Kinom, s istim odnosom prema Rusiji.

Što se tiče energetskog pitanja, NJ.E. potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova rekao je da Država Katar opskrbljuje gotovo 30% posto svjetskih potreba za LNG-om (liquefied natural gas). Dodao je da sve zemlje koje ovise o energetskoj ekonomiji trebaju izgraditi planove za budućnost u svijetu koji se ne oslanja na izvore ugljikovodika.

Nj.E. je rekao da je Država Katar pokrenula nacionalnu strategiju za 2030. koja je ima za cilj diverzifikaciju ekonomije od ugljovodonika, uz provedbu planova za diverzifikaciju ekonomije od 2008.g. Primijetio je da je Katar postigao 80% posto ciljeva, s 50% posto BDP-a iz nehidrokarbonskih sektora.

Njegova ekselencija je rekao da će nastaviti graditi svoj model za budućnost, napominjući da je ključni dio strategije proširivanje investicija na način koji donosi korist Državi Katar i zemljama koje primaju te investicije.

Doha, 17. novembra (QNA)

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021