Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Zaharova: Odnosi između Turske i Rusije na “strateškom nivou” saradnje

Zvanični susret ruskog i turskog ministra diplomatije na razgovorima u Antaliji (Foto: Twitter)

Odnosi između Turske i Rusije dostigli su razinu strateške saradnje, tvrdi je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova


Govoreći o razlikama u stavovima između dvije zemlje o nekim pitanjima, opisujući ih kao “predivne”, Maria Zaharova izjavila je da to predstavlja dinamičnu prirodu odnosa, koji su dostigli nivo strateške saradnje. Nastavila je rekavši da je ovo takođe demonstracija činjenice da kao dvije suverene države, Rusija i Turska brane vlastite interese.

„Interesi naših zemalja određeni su osobnim interesima naših ljudi, a ne stranim faktorima ili pritiskom. Zbog toga smo u mogućnosti riješiti razlike u mišljenjima ”, rekla je Zaharova, dodajući da postoje trenuci kada dvije države nisu na istoj strani.

Zaharova je istakla da su obje države sposobne da uspješno prevladaju probleme kroz blisku saradnju i međusobnim kompromisom, te da je prirodno da suverene države imaju različite poglede i pristupe za rješavanje različitih problema.

„Ono što je još važnije je da pitanja i razlike u mišljenjima u našim odnosima ne ometaju našu saradnju u raznim oblastima“, navodi Zaharova.

Zaharova je naglasila da Rusija svoje odnose s državom ne oblikuje prema odnosima s drugim državama ili blokovima.

“Ne, mi svoje odnose oblikujemo na osnovu zajedničkog interesa”, izjavila je Zaharova i dodala da Rusija ne vjeruje u igru ​​nulte sume.

“Cilj nam je sistemski i dosljedno jačati odnose Rusije i Turske”, rekla je, dodajući da dvije zemlje sarađuju na brojnim međunarodnim pitanjima, uključujući sirijsku krizu, krizu u Libiji, sukob u Nagorno-Karabahu, pandemiju COVID-19 i još mnogo toga.

Rekavši da Rusija i Turska dijele zajedničke interese i da kroz njih mogu riješiti razlike, Zaharova je iskoristila proces iz Astane kao primjer uspješne saradnje u rješavanju regionalnog problema.

“Ovaj mehanizam u velikoj mjeri doprinosi rješavanju izuzetno teških problema”, rekla je Zakharova. “Dvije zemlje su sada u procesu daljnjeg jačanja sigurnosti na kritičnom autoputu M4, između sirijske Latakije i Halepa,” navodi Zaharova, napominjući da se duž ove rute nastavljaju zajedničke patrole.

Ankara i Moskva su glavni posrednici u libijskom ratu i vodili su razgovore o trajnom prekidu vatre i političkom rješenju. Rusija podržava snage pučističkog generala Halife Haftara sa sjedištem u Bengaziju, dok je Turska pomogla međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva (GNA) da se odbrani od Haftarove ofanzive, što je otvorilo put za uspostavu privremene vlade do održavanja općih izbora, planiranih u decembru.

Kanal Istanbul neće utjecati na upravljanje moreuzima

Planovi za izgradnju Istanbulskog kanala nisu nešto što mijenja parametre prisustva stranih brodova u Crnom moru, rekao je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare, nakon razgovora s turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom.

“Zadovoljni smo interakcijom s našim turskim prijateljima i kolegama po pitanjima provedbe konvencije iz Montrea,” rekao je Lavrov. “Danas smo na razgovorima utvrdili da planovi za izgradnju Istanbulskog kanala neće imati nikakvog uticaja na parametre prisustva stranih mornarica u Crnom moru.”

U subotu je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio početak izgradnje Istanbulskog kanala, koji će se graditi između Mramornog i Crnog mora, zaobilazeći Bosfor. Projekt je prvi put predstavljen davne 2011. godine.

Smatra se da će kanal imati dnevni tranzitni kapacitet od 160 do 180 brodova, uključujući teretne brodove koji prevoze do 300.000 tona tereta. Kroz Bosforski moreuz trenutno prolazi oko 43.000 brodova na godišnjem nivou. Stručnjaci vjeruju da će tranzit brodova kroz Bosfor premašiti 70.000 u sljedećih 10-15 godina.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021