Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Zabrinuti Rusi žele “razgovarati” sa Turskom oko vojne saradnje sa Ukrajinom

Ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Fotografija: UNIAN)

Ranije je objavljeno da su ukrajinski ministar vanjskih poslova i njegov turski kolega razgovarali o proširenju saradnje između dvije ratne mornarice, što bi pomoglo u provedbi NATO standarda u ukrajinskoj mornarici


Rusija planira razgovarati o temi “uvlačenja” Ukrajine u NATO tokom predstojećih razgovora s Turskom, rekao je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Zauzeli smo našu poziciju u pogledu pokušaja uvlačenja Ukrajine u NATO. Ne sumnjam da ozbiljne, odgovorne države vrlo jasno razumiju ono što mislimo. Planiramo još jedan razgovor u okviru redovnog dijaloga s turskim kolegama. Razgovarat ćemo i o ovoj temi, naravno “, rekao je Lavrov.

Ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova je 19. juna objavilo da su ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba i njegov turski kolega Mevlut Čavušoglu razgovarali o proširenju saradnje između dvije ratne mornarice, koja bi Turska “pomogla u provedbi NATO standarda u ukrajinskoj mornarici, povećala njenu odbrambenu sposobnost i kompatibilnost sa državama članicama NATO-a “.

Turske bespilotne letjelice će se proizvoditi u Ukrajini

Iako je NATO na prvi pogled navodno najvažnija sporna tačka, u praksi to nije slučaj. Rusija ponajviše zabrinjava vojna saradnja između Ukrajine i Turske, jer sa sobom nosi značajan potencijal za ozbiljno jačanje ukrajinskih Oružanih snaga i njihove mornarice.

 Ukrajinske bespilotne letjelice Bayraktar TB2 – koje je Ukrajina počela aktivno koristiti ove godine (Foto: Ukrajinsko ministarstvo odbrane)

“Turski dronovi ojačat će vojnu moć Kijeva”, izjavio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba, pohvalivši bespilotne letjelice i njihove sposobnosti vojnog odvraćanja.

“Strateški želimo učiniti dvije stvari: želimo da turski dronovi budu opremljeni ukrajinskim motorima i želimo lokalizirati proizvodnju dronova u Ukrajini,” izjavio je ukrajinski ministar.

„Rusija ne štedi na naporima da nagovori zemlje da ne prodaju oružje Ukrajini, jer Rusija želi slabu Ukrajinu. Što smo slabiji, to će za Rusiju biti lakše da nam nametne nešto.”

„Dronovi su potrebni da odvrate Rusiju, te kako bi Rusija dobro razmislila prije planiranja eskalacije ili napada na Ukrajinu širokog opsega. To se odnosi ne samo na dronove, već i na bilo koju vrstu vojne opreme koju Ukrajina kupuje. Ne kupujemo bespilotne letjelice za napad već za odbranu,“ obrazložio je Kuleba, rekavši da će ih Kijev koristiti „na bilo kojem dijelu ukrajinske teritorije da se odbrani “.

Ukrajina je 2019. godine od Turske kupila šest bespilotnih letelica Bayraktar TB2 i tri sistema kopnenih kontrolnih stanica. Načelnik generalštaba ukrajinskih Oružanih snaga, general-pukovnik Rusan Khomchak, nedavno je rekao da je zemlja planirala da nabavi još pet bespilotnih letjelica Bayraktar TB2 2021. godine.

Turska je, zajedno s ostatkom NATO-a, kritikovala aneksiju Krima od strane Moskve 2014. godine, i izrazila podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, dok su se snage Kijeva borile protiv proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021