Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Visoka delegacija turske vlade održala sastanak sa libijskom vladom u Tripoliju

Sastanak turske vlade sa libijskom vladom u Tripoliju

Na sastanku je razgovarano o investicijama na poljima nafte i infrastrukture, sigurnosti Libije, obuci snaga sigurnosti Libije, područjima pomorske nadležnosti te inicijativama za rješavanje krize u Libiji

Ministri vanjskih poslova i finansija i trezora Republike Turske Mevlut Cavusoglu i Berat Albayrak, šef obavještajne službe te zemlje Hakan Fidan i glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin tokom posjete Tripoliju sastali su se s premijerom Libije Fayezom al-Sarrajem, javlja Anadolu Agency (AA).

Delegaciju iz Turske na aerodromu u Tripoliju dočekao je ministar vanjskih poslova Vlade nacionalnog jedinstva Libije Mohammed Taher Siyala. Delagacija se nakon sastanka sa Siyalom sastala i sa Sarrajem.

U saopćenju libijske vlade u vezi sa sastankom delegacija navodi se kako je razgovarano o putevima unapređenja bilateralnih odnosa.

Navedeno je i kako je razgovarano o posljednjim dešavanjima u Libiji, te saradnji na mnogim poljima baziranoj na bratskim odnosima dviju zemalja i međunarodnim inicijativama.

Razgovarano je i o aktivnostima turskih kompanija iz javnog i privatnog sektora na polju infrastrukture i nafte u Libiji te mogućim investiranjima. Učesnici sastanka su se osvrnuli i na potpisane dokumente u novembru 2019. te je u tim okvirima razgovarano i o obuci sigurnosnih snaga Libije, područjima pomorske nadležnosti i tome slično.

Cavusoglu, Albayrak i Kalin sastali su se i s čelnikom Visokog državnog vijeća Libije Khalidom al-Mishrijem.

Izvor: aa.com.tr

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021