Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Vijeće sigurnosti UN-a poziva na slanje mirovnih trupa u Libiju

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres rukuje se sa pučističkim generalom Halifom Haftarom (LNA) u Bengaziju. (Fotografija: EPA)

Ambasador Tunisa pri Ujedinjenim nacijama Tarek Ladeb pozvao je Vijeće sigurnosti da pošalje mirovne snage u Libiju radi praćenja konsolidacije prekida vatre, rekavši da bi ova rezolucija mogla biti usvojena na sjednici vijeća 27. januara

Tunis je u ponedjeljak preuzeo predsjedavanje 68. zasjedanjem Vijeća sigurnosti UN-a, kada je Ladeb rekao novinarima da se nada da će se predstojeće zasjedanje Vijeća sigurnosti usredotočiti na napredak postignut u Libiji putem političkog rješenja.

Također je nagovijestio da će Vijeće sigurnosti nastaviti podržavati politička rješenja u Libiji, pozivajući sve strane da ostave po strani svoje razlike u vezi s nominacijom nove prijelazne izvršne vlasti.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je prošle sedmice na uspostavljanje međunarodnog mehanizma praćenja prekida vatre u Libiji, dodajući u izvještaju Vijeću sigurnosti da bi taj mehanizam mogao postići konsolidaciju primirja u zemlji.

Guterres je izjavio da se libijska zajednička vojna komisija 5 + 5 složila oko prekida vatre i pozvao Vijeće sigurnosti da ga podrži uspostavljanje mirovne misije nadzora libijskog primirja pod vodstvom UN-a.

U izvještaju se navodi da će mehanizam uključivati supervizore iz Afričke unije, Evropske unije i Arapske lige, objašnjavajući da bi mirovna misija trebala pomoći libijskim stranama da konsolidiraju prekid vatre, povuku strane plaćenike i uklone mine i eksploziv, što su tri tačke uključene u prekid vatre koje još uvijek nisu provedene.

Predstavnici EU kažu da nisu upoznati s prijedlogom UN-a za mirovnu misiju nadzora provođenja libijskog primirja.

Međutim, nije jasno na koji način bi UN-ova misija pomogla provođenju primirja, jer u Libiji ratuju desetine hiljada stranih plaćenika, uključujući plaćenike ruskog Wagnera i sudanske Janjaweed milicije koje nemaju namjeru da se povuku.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021