Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Vidjet ćete Turke pred vratima Beča: Upozorenje premijera Armenije

Premijer Armenije Nikol Pašinjan (Fotografija: Press služba vlade Armenije)

Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je u intervjuu za italijanski list „Republika“ da su Jermenija i azerbejdžanski Nagorno-Karabah posljednje prepreke na putu ekspanzionizma Ankare

„Ako međunarodna zajednica hitno ne interveniše, uskoro će vidjeti Turke pred vratima Beča, kao u 17. vijeku“, rekao je Pašinjan u intervjuu, objavljenom na sajtu jermenske vlade.

Prema njegovim riječima, Turska je prebacila borce iz Sirije u zonu sukoba u Nagorno-Karabahu, kako bi pomogla Azerbejdžanu.

„Iz tog razloga, duž cijele linije fronta borba se vodi i protiv terorizma, gdje se civilizacija suprotstavlja varvarstvu. Neophodno je shvatiti prijetnju koju predstavljaju džihadisti koji se nalaze u zoni vojnih operacija“, izjavio je Pašinjan.

On je dodao da je opcija za eliminisanje te prijetnje da međunarodna zajednica i evropske zemlje priznaju nezavisnost Nagorno-Karabaha.

Međutim, azerbejdžanski i turski zvaničnici optužuju Armeniju da je na azerbejdžansku teritoriju, koju je okupirala, dovela i oružane terorističke grupe, uključujući PKK-a i takozvanu Armenijsku tajnu armiju za oslobođenje Armenije (ASALA).

Ovog jula, u armenskim kršenjima prekida vatre ubijeno je 12 azerbejdžanskih vojnika, a četvero povrijeđeno. Sukobi u regiji ponovo su se razbuktali 21. septembra kada je azerbejdžanski vojnik stradao, a drugi povrijeđen.

Ministarstvo odbrane Republike Turske saopćilo je kako Armenija nastavlja činiti ratni zločin i zločin protiv čovječnosti.

”Armenija, koja rat pokušava prenijeti na naselja van Karabaha, nastavlja činiti ratni zločin i zločin protiv čovječnosti“, navodi se u saopćenju turskog ministarstva.

Izvor: Sputnik i Anadolija

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021