Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Veliki zaokret iranske politike prema talibanima: Od koljača i terorista do prihvatljivih partnera

Iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif u Moskvi, Rusija, 26. januara 2021. godine [Foto: Rusko ministarstvo vanjskih poslova)

Iranski vladajući establišment optužen je za pokušaj “kanonizacije” talibana, usred promjenjive regionalne dinamike.


Veliki ajatolah Lotfollah Safi Golpaygani, jedan od najstarijih iranskih vjerskih vođa, oštro je kritizirao ublaženu politiku Irana u trenutku brzog napredovanja talibana, i raširenih zločina u Afganistanu.

Takav pristup, upozorio je ajatolah, “predstavlja tešku i nepopravljivu grešku”. Upozorio je iransku vladu da ne vjeruje “terorističkoj” grupi “čija zla i ubilačka priroda nisu tajna za svijet”. Golpaygani je pozvao i Iran i međunarodnu zajednicu da “djeluju ozbiljno” kako bi se spriječila daljnja “talibanska agresija na potlačene Afganistance”.

Kritike su upućene kao reakcija na ono što se smatra zaokretom u iranskoj politici, u svjetlu talibanskog teritorijalnog napretka širom Afganistana.

Povlačenjem SAD-a i NATO-a iz ratom razorene zemlje, i vakuumom moći koji je uslijedio, Teheran sve više pokušava redefinirati svoje prisustvo u novoj regionalnoj dinamici. Samo prošle sedmice, Teheran je bio domaćin sastanka delegacija afganistanske vlade i talibanskih čelnika, kao pokazatelj buduće iranske uloge u političkoj budućnosti Afganistana.

Sastanak iranskog ministra diplomatije Javada Zarifa sa delegacijama afganistanske vlade i predstavnicima talibana (Foto: Twitter)

Zaokret u stavovima vidljiv je i od strane medija koji predstavljaju vladajući iranski establišment, uključujući Korpus iranske revolucionarne garde (IRGC).

Najočitiji zaokret u iranskom odnosu prema talibanima oslikava se kroz ultrakonzervativni list Kayhan, koji je povukao gotovo sve iranske kritike prema talibanima, nakon što je početkom jula objavio uvodnik o napredovanju Talibana, “u kojem nije bilo tragova zločina u stilu ISIL-a” i da je grupa “izjavila da nema namjera nanošenja štete šiitskim zajednicama. “

Prema izvještajima lista Kayhan, “talibani se danas razlikuju od onih na koje su (Iranci) navikli, koji bi prije prerezali grlo.” Suparnički iranski reformistički list Etemad optužio je Kayhan da djeluje kao glasnogovornik talibanske skupine. Drugi su otišli korak dalje, govoreći da je Kayhan “kanonizirao” militantnu grupu. Suočavajući se s pojačanom reakcijom, list je promijenio stav u uvodniku nekoliko dana kasnije.

Shahussain Murtazawi, viši savjetnik u uredu afganistanskog predsjednika, upozorio je Irance na takav “apsolutno lažni” pristup. Podsjetio je Irance da ne zaborave “ubistvo vlastitih diplomata od strane talibana”.

Murtazawi je alaudirao na smrtonosno preuzimanje iranskog konzulata u afganistanskom gradu Mazar-e-Sharif, u sklopu talibanske ofanzive i pada grada koji je uslijedio 1998. godine. Osam iranskih diplomata i jedan novinar su ubijeni. Uprkos dokazima, uključujući i Human Rights Watch, talibani su porekli odgovornost za ubistva.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021