Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Velika Britanija želi nabaviti jeftine bespilotne letjelice u svjetlu uspjeha iz Nagorno-Karabaha

Bayraktar TB2

Ministarstvo odbrane želi nabaviti jeftinije naoružane bespilotne letjelice za vojsku Velike Britanije, dok se proučavaju lekcije iz nedavnog sukoba u Nagorno-Karabahu

Očekuje se da će vojska Velike Britanije započeti novi program naoružanih bespilotnih letjelica, kao odgovor na kontroverznu upotrebu turske tehnologije u pobjedi nad Armenijom u sukobu oko Nagorno-Karabaha.

Zvaničnici odbrane smatraju da je upotreba jeftininih turskih bespilotnih letjelica od strane Azerbejdžana u šestosedmičnom ratu bila presudna u porazu Jermena, i prisiljavanju ih da ustupe kontrolu nad teritorijom u spornom regionu Kavkaza.

Izvori iz Britanskog ministarstva odbrane dodali su da je Velika Britanija željela nabaviti vlastite jeftine bespilotne letjelice u sklopu petogodišnjeg pregleda odbrane koji će biti predstavljen početkom 2021. godine, uprkos upozorenjima o rizicima od širenja smrtonosnih bespilotnih letjelica.

Ranije ovog mjeseca Ben Wallace, britanski ministar odbrane, rekao je da su turski dronovi Bayraktar TB2 primjer kako druge zemlje sada “vode smjer” ratovanja.

Bespilotne letjelice su, dodao je, “odgovorne za uništavanje stotina oklopnih vozila, pa čak i sistema PZO“, iako postoje video dokazi koji sugeriraju da su ubijeni i mnogi vojnici u ratu oko Nagorno-Karabaha.

Sredinom oktobra, video snimci u crno-bijeloj boji pojavili su se u objavama Clash Report-a, naloga na Twitteru i Telegramu usko povezanog s turskom vojskom, koji prikazuju niz napada turskih bespilotnih letjelica na armenske položaje.

Drugi video snimci, koje je u oktobru objavilo azerbejdžansko ministarstvo odbrane, prikazuju kako su dronovi Bayraktar TB2 iz zraka navodili smrtonosne napade drugih raketnih sistema na položaje armenskih snaga.

Bespilotne letjelice TB2 imaju znatno kraći domet leta, ali su u stanju održati se u zraku i do 24 sata. Budući da su jeftine, vojne snage mogu si priuštiti da određeni broj letjelica izgube u operacijama.

Turski dronovi TB2 brzo mijenjaju vojnu ravnotežu u regiji i u velikoj su mjeri korišteni u udarima protiv terorista PKK unutar i izvan Turske, kao i u Libiji, gdje su ove letjelice donijele još jednu prekretnicu u odbrani Tripolija.

U ljeto, uoči sukoba, Azerbejdžan je od Turske kupio određenu količinu Bayraktar TB2, prema nekim procjenama oko dvadesetak letjelica, i rasporedio ih tako brzo i efikasno da je opće uvjerenje bilo da su njima upravljali turski operateri. Snimci sa dronova emitirani su i na digitalnim bilbordima u azerbejdžanskoj prijestonici Bakuu.

U tome postoji ogroman PR element“, rekao je Rob Lee, doktorand na odsjeku za ratne studije King’s koledža u Londonu, koji je pomno pratio sukob.

“U okruženju u kojem nema puno nezavisnih informacija, ovo je pomoglo azerbejdžanskoj vladi da kontroliše narativ.”

Primirje između dvije strane, uz rusko posredovanje, potpisano je 9. novembra. Azerbejdžan je zadržao teritoriju koju je oslobodio dok je Armenija bila prisiljena povući se sa teritorije koje je kontrolirala u regiji Nagorno-Karabaha.

Ubijeno je oko 5.000 vojnika s obje strane, ali analitičar na blogu Oryx, oslanjajući se na javno dostupne slike i video zapise, kaže da je Armenija izgubila 224 tenka u poređenju sa 36 uništenih iz Azerbejdžana.

Azerska upotreba dronova bila je presudna“, dodao je prof. Michael Clarke, ugledni saradnik iz vojnog thinktanka Royal United Services Institute (Rusi).

Izvor: Theguardian

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021