Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Velika Britanija šalje mornaričke brodove kod otoka Jersey zbog spora sa Francuskom

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, lijevo, razgovara s britanskim premijerom Borisom Johnsonom tokom njihovog sastanka u Jelisejskoj palati, 22. augusta 2019. godine (Foto: AP)

Ujedinjeno Kraljevstvo saopštilo je u srijedu da će poslati dva mornarička patrolna broda da nadgledaju situaciju na ostrvu Jersey, u blizini Francuske, usred eskalirajućeg spora oko prava na ribolov nakon Brexita


Glasnogovornik premijera Borisa Johnsona rekao je da postoji hitna potreba za deeskalacijom napetosti i za dijalog između ostrva Jersey i Francuske o pristupu ribolovu.

Vlasti otoka Jersey, najvećeg među Kanalskim ostrvima u blizini obale sjeverne Francuske, optužile su Francusku da se ponaša nesrazmjerno nakon što je Pariz zaprijetio da će ostrvu isključiti struju.

Karta Kanalskih ostrva (Encyclopædia Britannica)


Jersey i druga Kanalska ostrva bliža su Francuskoj nego Britaniji. Jersey većinu električne energije dobiva iz Francuske, koja se isporučuje kablovima ispod mora.

Francuski ministar pomorstva Annick Girardin upozorio je u utorak da je Francuska spremna poduzeti “mjere odmazde”, optuživši Jersey za zastoj u izdavanju dozvola francuskim brodovima pod uvjetima Britanskog trgovinskog sporazuma, dogovorenog sa Evropskom unijom, nakon Brexita.

Spor je uslijedio nakon što je otok primijenio nove odredbe koji zahtijevaju od francuskih ribara da predaju informacije o svojim prošlim ribolovnim aktivnostima kako bi dobili dozvolu za daljnji rad u vodama otoka.

Britanska vlada saopštila je u srijedu da je francuska prijetnja “očito neprihvatljiva i nesrazmjerna”, te da sarađuje s Evropskom unijom i administracijom otoka Jersey u vezi s ribarstvom nakon završetka prijelaznog razdoblja Brexita.

Glasnogovornik Borisa Johnsona rekao je da bi “svaka blokada bila potpuno neopravdana” i da će Velika Britanija poslati dva broda birtanske mornarice kao “mjeru predostrožnosti”.

Ministar za vanjska pitanja otoka, senator Ian Gorst, izjavio je da Jersey samo slijedi nova pravila koja su stupila na snagu prošle sedmice.

“Ovo nije prva prijetnja koju su Francuzi uputili bilo Jersey-u ili Velikoj Britaniji otkako imamo novi ugovor”, izjavio je Gorst za BBC.

“Izgledalo bi nesrazmjernim ukoliko dođe do isključivanja električne energije radi potrebe davanja dodatnih detalja kako bismo mogli unaprijediti dozvole.”

Kanalska ostrva su grupa ostrva izvan obale Normandije u Engleskom kanalu. Ostrva su dio dvije zavisne teritorije – Jersey i Guernsey. Obje teritorije su formalni posjedi Ujedinjenog Kraljevstva, koje imaju svoje administracije i izabrana zakonodavna tijela.

Britanija je odgovorna za vanjske odnose otoka, iako Jersey tehnički nije dio Velike Britanije.

Glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal odbio je u srijedu komentarisati pitanje električne energije, ali je izrazio “potpunu odlučnost” Francuske da u potpunosti provede sporazum nakon Brexita, posebno u vezi s ribarstvom.

“Nastavit ćemo činiti sve što možemo kako bismo bili sigurni da se ovaj sporazum poštuje”, dodao je Attal.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021