Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Ukrajina dobiva opremu protiv dronova i za elektronsko ratovanje

Pripadnici ukrajinskih snaga (Foto: Twitter)

Ukrajina će do kraja godine dobiti vrlo značajnu donaciju u američkoj vojnoj opremi, koja će dodatno ojačati odbrambene sposobnosti Kijeva


Pentagon je u petak najavio novi paket vojne pomoći za Ukrajinu od 150 miliona dolara, koji će uključivati ​​artiljerijski osmatrački radar, opremu za elektronsko ratovanje i tehnologiju protiv bespilotnih letjelica, jačajući sposobnosti Kijeva usred povišenih tenzija s Moskvom.

Iako su sredstva već odobrena u Kongresu, u najavi ministarstva odbrane navodi se kako će američka vojska dodijeliti pomoć namijenjenu Ukrajini, u septembru, prije kraja fiskalne godine američke vlade.

Najnovija tranša pomoći stići će uz 125 miliona dolara koje je Pentagon najavio 1. marta, uključujući i naoružane patrolne čamce Mark VI.

Patrolni čamac Mark VI (Foto: Wikimedia)

Moskva je anektirala ukrajinski poluotok Krim 2014. godine i podržala prorusku separatističku pobunu na istoku Ukrajine, koja je pokrenula sukob koji je usmrtio više od 14.000 ljudi.

Tenzije su se ponovo rasplamsale posljednjih mjeseci nakon što su dvije zemlje razmijenile optužbe za nagli porast tenzija u ukrajinskom Donbasu, a Rusija je, nazivajući to odbrambenom vojnom vježbom, razmjestila trupe na svojoj granici s Ukrajinom i na Krimu.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak ukrajinskom predsjedniku Vladimiru Zelenskom da će se zauzeti za ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet uoči sastanka Bajdena i ruskog lidera Vladimira Putina u Ženevi 16. juna.

Pentagon je rekao da američka sigurnosna pomoć uključuje mogućnosti “za poboljšanje ubojitosti, zapovijedanja, kontrole i situacijske svijesti ukrajinskih snaga”.

Donacija uključuje artiljerijske osmatračke radare, sisteme protiv bespilotnih letjelica, opremu za sigurnu komunikaciju, sisteme za elektronsko ratovanje i vojnu medicinsku opremu za evakuaciju.

Ukrajinski ministar odbrane Andrii Taran rekao je u izjavi u subotu da je odluka o pružanju drugog dijela sigurnosnog paketa “pravovremena i razumna”.

Ukrajina je primila gotovo 2,5 milijarde dolara odbrambene pomoći od Vašingtona između 2014. i 2021. godine, dodao je Taran, izrazivši zahvalnost “američkim prijateljima na njihovoj ogromnoj diplomatskoj, političkoj i finansijskoj podršci”.

Američka pomoć uslijedila je nakon potvrde Pentagona da je Ukrajina “postigla dovoljan napredak u reformi odbrane ove godine”, kako zahtijeva američki zakon.

Za vrijeme mandata Donalda Trumpa na mjestu predsjednika SAD-a, Zastupnički dom, predvođen demokratskim parlamentom, opozvao je predsjednika Trumpa nakon što ga je optužio da koristi američku pomoć kao polugu kako bi pokušao natjerati Kijev da pokrene istragu protiv Bidena uoči predsjedničkih izbora 2020. godine.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021