Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael objavili “normalizaciju” odnosa

Izraelski premijer Netanjahu, Trump i prestolonasljednik Abu Dhabija/UAE Muhammed bin Zayed

Američki predsjednik Trump pozdravio je sporazum o normalizaciji odnosa između UAE i Izraela, kao dva velika američka prijatelja

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli su u četvrtak historijski mirovni sporazum, koji će dovesti do potpune normalizacije diplomatskih odnosa između dvije države. Američki predsjednik Donald Trump pomogao je u postizanju sporazuma.

Prema sporazumu, Izrael je pristao obustaviti primjenu suvereniteta na područjima Yehudah i Shomron, koji su bili predmet izraelske aneksije, rekli su visoki dužnosnici Bijele kuće.

Mirovni sporazum bio je produkt dugotrajnih rasprava između Izraela, UAE i Sjedinjenih Država, koje su ubrzale put do sporazuma, rekli su dužnosnici Bijele kuće.

Sporazum je zaključen telefonskim pozivom u četvrtak između Trumpa, premijera Benjamina Netanjahua i šeika Muhameda Bin Zayeda, prijestolonasljednika Abu Dhabija.

Dužnosnici su opisali sporazum, poznat kao Abrahamov sporazum, kao prvi takve vrste otkako su Izrael i Jordan potpisali mirovni ugovor 1994. godine. Sporazum daje Trumpu vanjskopolitički uspjeh jer nastoji osvojiti drugi mandat na predsjedničkim izborima 3. novembra u SAD-u.

Dužnosnici Bijele kuće rekli su da je savjetnik Trumpa Jared Kushner, američki veleposlanik u Izraelu David Friedman i izaslanik za Bliski istok Avi Berkowitz duboko uključeni u pregovore o sporazumu, kao i državni sekretar Mike Pompeo i savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Robert O’Brien.

U zajedničkoj izjavi tri države navodi se da su se trojica čelnika “složila s potpunom normalizacijom odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.”

“Ovaj historijski diplomatski proboj unaprijedit će mir u regiji Bliskog Istoka i svjedočanstvo je odvažne diplomatije i vizije trojice vođa, i hrabrosti Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela da nacrtaju novi put koji će otključati veliki potencijal u regiju “, navodi se u saopćenju.

Delegacije Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata sastat će se u narednim sedmicama kako bi potpisale bilateralne sporazume koji se tiču ​​ulaganja, turizma, izravnih letova, sigurnosti, telekomunikacija i drugih pitanja, kaže se u priopćenju.

Očekuje se da će dvije zemlje uskoro razmjenjivati ​​ambasadore i veleposlanstva.

U izjavi se kaže da će “kao rezultat ovog diplomatskog proboja i na zahtjev predsjednika Trumpa uz podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata Izrael suspendirati proglašenje suvereniteta” nad područjima Zapadne obale koja su predviđena američkim mirovnim planom koji je predstavio Trump u januaru.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1293922936609546240

“Izrael će se u doglednoj budućnosti usredotočiti na izgradnju ovog odnosa, i ostvarivanje svih prednosti koje mogu imati od ovog novog odnosa s ovom državom, a također probijamo led za uspostavljanje normalizacija i mirovnih sporazuma s ostalim regionalnim igračima,” ”Rekao je za Reuters jedan službenik Bijele kuće.

Sporazum predviđa da se muslimanima omogući veći pristup džamiji Al-Aksa, omogućavajući im da lete iz Abu Dabija u Tel Aviv, rekli su zvaničnici Bijele kuće.

U zajedničkoj izjavi kaže se da će Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael odmah proširiti i ubrzati saradnju u pogledu liječenja i razvoja cjepiva protiv novog koronavirusa.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021