Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

U francuskom napadu u Maliju ubijeno 19 civila – potvrdila istraga UN-a

Francuski Dassault Mirage 2000 (Fotografija: Alan Wilson)

Francuska vojska u početku je tvrdila da je gađala militante u regiji, dok su mještani tvrdili da je u januarskom zračnom udaru zapravo pogođena svadba

U francuskom zračnom napadu u centralnom Maliju početkom godine usmrćeno je 19 civila i tri naoružana muškarca, utvrdila je istraga Ujedinjenih nacija, u suprotnosti sa francuskim tvrdnjama da su pogođeni samo militanti.

Nakon vazdušnog napada 3. januara, stanovnici sela Bounti rekli su novinarima i udrugama za zaštitu prava da je u francuskom zračnom udaru pogođena svadbena zabava kojoj su prisustvovali civili.

Francuska vojska osporila je tu tvrdnju, rekavši da je borbeni avion gađao ekstremističku skupinu na lokaciji sjeverno od sela, usmrtivši nekoliko desetina boraca koji su identificirani kroz zračna izviđanja.

Informacije iz istrage Ujedinjenih nacija koje će biti objavljene u utorak, međutim, potkrepljuju tvrdnje seljana da je smrtonosni vazdušni napad gađao civile, a ne militante.

Otkriće istrage je u suprotnosti i sa ministarstvom odbrane Malija, koje je 7. januara podržalo francuske tvrdnje, rekavši da je oko 30 članova grupe Katiba Serma “neutralisano” u napadima borbenim avionom Mirage 2000.

Stephane Dujjaric, glasnogovornik Vijeća sigurnosti UN-a, opisao je izvještaj kao “vrlo važan”.

“To predstavlja vrlo važan zadatak koji radi misija UN-a. Mislim da izvještaj, kako navodi, pokreće vrlo značajnu zabrinutost,” izjavio je Dujjarić u brifingu za novinare.

U izvršnom sažetku izvještaja zaključuje da je „MINUSMA [Multidimenzionalna integrirana stabilizacijska misija Ujedinjenih nacija u Maliju] uspjela potvrditi da je na mjestu zračnog udara održano vjenčanje i da je ovoj proslavi prisustvovalo približno 100 civila, uključujući pet naoružanih osoba, za koje se pretpostavlja da su članovi Katiba Serme. ”

Ranije u utorak, francusko ministarstvo odbrane osporilo je istragu UN-a i objavilo da “drži dosljedno i snažno potvrđuje” da su francuske oružane snage izvršile zračni napad usmjeren na “naoružanu terorističku skupinu”.

U izjavi se dodaje da je ministarstvo imalo “brojne rezerve u pogledu metodologije koja se koristila” u istrazi UN-a.

Pozivi za nezavisnu istragu

Nezavisna provjera događaja bila je izuzetno teška, s obzirom na udaljenost lokacije i opasnost od putovanja tamo.

Juan Carlos Cano, šef misije ljekara bez granica (MSF) u Maliju, izjavio je sredinom januara, kako navodi Middle East Eye, da je njegovo osoblje te večeri izliječilo osam ranjenika iz grada.

“Ranjenici i oni koji su ih pratili govorili su o zračnim napadima; rekli su da je to bilo vjenčanje i da je bilo nekoliko smrtnih slučajeva”, izjavio je tada Cano.

Također u to vrijeme, tri stanovnika Bountija izjavili su za Human Rights Watch (HRW) da su se muški svatovi okupili odvojeno od žena.

“Rekli su da je vjenčanje planirano više od mjesec dana ranije i da su ljudi dolazili iz drugih gradova i sela da prisustvuju,” objavio je HRW u izjaštaju.

Jedan od muškaraca, koji je imao 68 godina, rekao je za HRW da je čuo eksploziju u kojoj je ranjen.

“Kad sam se probudio, stopalo mi je krvarilo zbog gelera, a svuda oko mene bilo je ranjenih i mrtvih tijela”, dodao je.

Međunarodna federacija za ljudska prava i Malijsko udruženje za ljudska prava takođe su zatražile da francuske i malijske vlasti pokrenu istrage.

Mirovne snage Ujedinjenih nacija u Maliju, poznate kao MINUSMA, objavile su da su pokrenule vlastitu istragu.

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Mali se bori da obuzda militantnu pobunu koja je izbila na sjeveru zemlje 2012. godine, prije nego što se proširila na centar i susjedne zemlje Burkinu Faso i Niger.

Francuske trupe intervenirale su 2013. godine sa ciljem da potjeraju militante. Procjenjuje se da su hiljade civila ubijene u borbama, a više od milion raseljeno.

 

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021