Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Turski ministar odbrane “razgledao” britanski nosač aviona HMS Prince of Wales 

Turski ministar odbrane Hulusi Akar pozira sa britanskim kolegom Benom Wallaceom i britanskom vojskom na nosaču aviona HMS Prince of Wales, 8. aprila 2021. (Fotografija: Twitter)

Turski ministar odbrane Hulusi Akar boravi u dvodnevnoj posjeti Velikoj Britaniji kako bi osnažio blisku saradnju u oblasti odbrane i sigurnosti, gdje ga je ugostio ministar odbrane Ben Wallace na nosaču aviona HMS Prince of Wales

Turski ministar odbrane Hulusi Akar pregledao je nosač aviona klase Queen Elizabeth pod nazivom HMS Prince of Wales, tokom posjete Velikoj Britaniji.

Posjeta nosaču je uslijedila u petak tijekom posjete Akara Velikoj Britaniji, nakon službenog poziva britanskog ministra odbrane koji ga je pozdravio po dolasku London.

“Turska je važan saveznik NATO-a i partner Velike Britanije u održavanju sigurnosti u mediteranskim i crnomorskim regijama,” izjavio je ministar odbrane Ben Wallace.

“Oduševljen sam tim da poželim dobrodošlicu ministru Akaru u Velikoj Britaniji zbog plodnih rasprava o tome kako naše nacije mogu graditi našu snažnu odbrambenu vezu u nizu područja – od NATO-ovih vježbi i operacija do industrijske saradnje”, izjavio Wallace, prema saopštenju Britanskog ministarstva odbrane.

Na nosaču aviona, čija je letačka paluba dovoljna za tri fudbalska terena, ministri Wallace i Akar učestvovali su na okruglom stolu sa predstavnicima britanske odbrambene industrije.

Oba ministra iskoristila su priliku da razgovaraju o tome kako Velika Britanija i Turska mogu zajedno i sa međunarodnim partnerima sarađivati na podršci regionalnoj sigurnosti i tekućoj borbi protiv terorista ISIL-a – obje države su članice Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a.

U međuvremenu, britanski The Telegraph je citirao izjavu britanskog ministra odbrane kako je Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo da se suoči s ruskom Wagner grupom, nakon što je pokazala sposobnost da brzo promijeni tokove rata, ističući tako da oni predstavljaju dio snaga Kremlja.

Turska vlada održala je prošle godine konsultacije s Velikom Britanijom za nabavku novog ili polovnog nosača aviona, ali razgovori nisu pozitivno okončani, objavio je u februaru Middleeasteye.

Iako se tada špekulisalo da pregovori između Velike Britanije i Turske nisu dali rezultat, sadašnja posjeta turskog ministra odbrane britanskom nosaču aviona može signalizirati upravo suprotno.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan više puta je izjavio prošle godine da će Turska lokalno dizajnirati i izgraditi nosač aviona.

“Odvest će nas u drugu ligu”, izjavio je Erdogan početkom godine tijekom ceremonije porinuća prve domaće turske fregate TCG Istanbul.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021