Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Turski i mađarski ministar odbrane razgovarali o saradnji

Turski ministar odbrane i njegov mađarski kolega Tibor Benko

Turski ministar odbrane Hulusi Akar kaže da su razgovori bili “konstruktivni i produktivni”

Turski ministar odbrane Hulusi Akar i njegov mađarski kolega Tibor Benko sastali su se u glavnom gradu Mađarske Budimpešti kako bi razgovarali o pitanjima odbrane i sigurnosti, kao i oblastima vojne saradnje.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare u srijedu nakon razgovora na ministarskom i delegacijskom nivou, Akar je rekao da su razgovori bili “konstruktivni i produktivni”.

Tokom sastanka, pored bilateralnih veza, razgovarano je o pitanjima odbrane i sigurnosti NATO-a, EU, kao i o situaciji na Egejskom moru, Balkanu, Azerbejdžanu, Libiji i Afganistanu, naglasio je Akar koji je Mađarsku nazvao „pravim prijateljem i saveznikom”.

Saradnja i zajednički napor obje zemlje nisu samo doprinijeli bilateralnim vezama, već i naporima EU i NATO-a u aspektu sigurnosti, dodao je.

Okvir koji su postavili turski i mađarski predsjednici prethodnih godina znatno je olakšao vojnu saradnju zemalja, naglasio je Akar, rekavši kako će u narednom periodu biti moguć brz napredak tehničkih i operativnih pitanja zahvaljujući političkom pristupu zemalja.

Akar je također rekao da je Turska također preuzela lidersvo NATO-ve VJTF (Zajedničke operativne grupe za hitno raspoređivanje) u 2021. godini, a mađarski doprinos u ovom kontekstu bio je važan, ističući da je Turska pridavala veliku važnost odnosima s Mađarskom kako u NATO-u tako i kroz historiju.

VJTF je osnovan 2014. godine na samitu NATO-a u Walesu kao odgovor na promjenu sigurnosnog okruženja poput poremećaja na Bliskom istoku i ruskih destabilizirajućih aktivnosti u Ukrajini.

Mađarski ministar odbrane Benko sa svoje strane rekao je da su razgovarali o mnogim važnim pitanjima i da su u sklopu NATO-a uloženi zajednički napori kako bi se osigurala sigurnost, stabilnost i mir.

Naglašavajući da je turska mirovna misija pružila dragocjene doprinose miru i sigurnosti na zapadnom Balkanu, on je nadalje napomenuo da napori Turske u pogledu zbrinjavanja 4 miliona izbjeglica znače puno i za Evropu i za Mađarsku, zahvalivši lično turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu i njegovom kolegi Akaru.

Osvrćući se na mađarsko-tursku saradnju, mađarski premijer Viktor Orban je prethodno napominjao da je 2013. godine u Ankari postignut dogovor s Erdoganom o uspostavljanju Vrhovnog strateškog vijeća i sastancima svake godine.

Rekao je da vojna saradnja između Mađarske i Turske, kao dvije članice NATO-a, dobro napreduje.

Mađarska i Turska, rekao je, zajednički su finansirali programe u Africi, uključujući medicinsku misiju u Keniji.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021