Turski, bugarski i rumunski borbeni avioni presreli tri grupe ruskih vojnih aviona

Ruski Su-27 u pratnji američkog F-16 (Fotografija: Američko ratno zrakoplovstvo)

Turski, rumunski i bugarski avioni su presreli ruske borbene avione iznad Crnog mora

NATO avioni odgovorili su u ponedjeljak na neobično veliki broj letova ruskih vojnih aviona u blizini savezničkog zračnog prostora.

Borbeni avioni alijanse “u ponedjeljak, 29. marta 2021. godine, deset puta su poletjeli kako bi presreli ruske bombardere i lovce tokom neobičnog broja letova iznad sjevernog Atlantika, Sjevernog mora, Crnog mora i Baltičkog mora”, navodi se u saopštenju te organizacije.

Za manje od šest sati lovci su presreli šest različitih grupa ruskih vojnih aviona, objavio je NATO.

Norveški i belgijski F-16, kao i britanski Tajfuni, presreli su grupu bombardera Tu-95 Bear, saopštio je NATO.

Norveški lovci presreli su i dva bombardera Tu-160 Blackjack. Turski, rumunski i bugarski borbeni avioni presreli su tri grupe ruskih vojnih aviona iznad Crnog mora.

Italijanski borbeni avioni presreli su ruski pomorski patrolni avion iznad Baltičkog mora.

Iako letovi ruskih vojnih aviona u blizini zračnog prostora NATO-a nisu neuobičajeni, neobično je vidjeti tako povećan broj letova u jednom danu

Prošle godine su zemlje NATO-a preko 400 puta presretale sumnjive borbene avione, a 90% posto tih aviona bili su ruski.

Savez je u ponedeljak objavio da ruski vojni avioni često ne emituju transponderski kod koji pokazuje njihov položaj i visinu, niti podnose plan leta i ne komuniciraju sa kontrolorima letenja, što predstavlja potencijalni rizik za civilne avione.

Ruski vojni avioni koji su presretnuti u ponedjeljak nisu uspjeli narušiti zračni prostor saveza, objavio je NATO, dodajući da su sva presretanja bila sigurna i rutinska.

“Presretanje više grupa ruskih aviona pokazuje spremnost i sposobnost NATO snaga da čuvaju savezničko nebo 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici, 365 dana u godini,” – izjavio je brigadni general Andrew Hansen, zamjenik načelnika operativnog štaba u savezničkoj zračnoj komandi.

Dok su NATO borbeni avioni presretali ruske vojne avione u Evropi, Sjevernoameričko zapovjedništvo za protuzračnu odbranu (NORAD), identificiralo je i pronašlo dvije ruske pomorske patrolne letjelice Tu-142 u međunarodnom zračnom prostoru u blizini Aljaske.

Nedavno je zapovjednik NORAD-a, general američkog ratnog zrakoplovstva Glen VanHerck, rekao Kongresu da “Rusija nastavlja s čestim vojnim operacijama na prilazima Sjevernoj Americi.”

Pročitajte još

 

General je dodao da je prošle godine “NORAD odgovorio na više ruskih vojnih letova pred obalama Aljaske nego što smo ih vidjeli bilo koje godine od kraja Hladnog rata.”

U tim letovima sudjelovali su teški bombarderi, protupodmornički avioni i sredstva za elektronska izviđanja.

“Rusija predstavlja trajnu i neposrednu prijetnju Sjedinjenim Državama i Kanadi i ostaje glavni izazov našoj odbrambenoj domovinskoj misiji”, izjavio je VanHerck.

Podijelite:

Komentariši