Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Evropa

Turski, bugarski i rumunski borbeni avioni presreli tri grupe ruskih vojnih aviona

Ruski Su-27 u pratnji američkog F-16 (Fotografija: Američko ratno zrakoplovstvo)

Turski, rumunski i bugarski avioni su presreli ruske borbene avione iznad Crnog mora

NATO avioni odgovorili su u ponedjeljak na neobično veliki broj letova ruskih vojnih aviona u blizini savezničkog zračnog prostora.

Borbeni avioni alijanse “u ponedjeljak, 29. marta 2021. godine, deset puta su poletjeli kako bi presreli ruske bombardere i lovce tokom neobičnog broja letova iznad sjevernog Atlantika, Sjevernog mora, Crnog mora i Baltičkog mora”, navodi se u saopštenju te organizacije.

Za manje od šest sati lovci su presreli šest različitih grupa ruskih vojnih aviona, objavio je NATO.

Norveški i belgijski F-16, kao i britanski Tajfuni, presreli su grupu bombardera Tu-95 Bear, saopštio je NATO.

Norveški lovci presreli su i dva bombardera Tu-160 Blackjack. Turski, rumunski i bugarski borbeni avioni presreli su tri grupe ruskih vojnih aviona iznad Crnog mora.

Italijanski borbeni avioni presreli su ruski pomorski patrolni avion iznad Baltičkog mora.

Iako letovi ruskih vojnih aviona u blizini zračnog prostora NATO-a nisu neuobičajeni, neobično je vidjeti tako povećan broj letova u jednom danu

Prošle godine su zemlje NATO-a preko 400 puta presretale sumnjive borbene avione, a 90% posto tih aviona bili su ruski.

Savez je u ponedeljak objavio da ruski vojni avioni često ne emituju transponderski kod koji pokazuje njihov položaj i visinu, niti podnose plan leta i ne komuniciraju sa kontrolorima letenja, što predstavlja potencijalni rizik za civilne avione.

Ruski vojni avioni koji su presretnuti u ponedjeljak nisu uspjeli narušiti zračni prostor saveza, objavio je NATO, dodajući da su sva presretanja bila sigurna i rutinska.

“Presretanje više grupa ruskih aviona pokazuje spremnost i sposobnost NATO snaga da čuvaju savezničko nebo 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici, 365 dana u godini,” – izjavio je brigadni general Andrew Hansen, zamjenik načelnika operativnog štaba u savezničkoj zračnoj komandi.

Dok su NATO borbeni avioni presretali ruske vojne avione u Evropi, Sjevernoameričko zapovjedništvo za protuzračnu odbranu (NORAD), identificiralo je i pronašlo dvije ruske pomorske patrolne letjelice Tu-142 u međunarodnom zračnom prostoru u blizini Aljaske.

Nedavno je zapovjednik NORAD-a, general američkog ratnog zrakoplovstva Glen VanHerck, rekao Kongresu da “Rusija nastavlja s čestim vojnim operacijama na prilazima Sjevernoj Americi.”

[custom-related-posts title=”Pročitajte još” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

General je dodao da je prošle godine “NORAD odgovorio na više ruskih vojnih letova pred obalama Aljaske nego što smo ih vidjeli bilo koje godine od kraja Hladnog rata.”

U tim letovima sudjelovali su teški bombarderi, protupodmornički avioni i sredstva za elektronska izviđanja.

“Rusija predstavlja trajnu i neposrednu prijetnju Sjedinjenim Državama i Kanadi i ostaje glavni izazov našoj odbrambenoj domovinskoj misiji”, izjavio je VanHerck.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021