Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Turska za slanje međunarodnih snaga u Palestinu, OIC odbija pružiti podršku

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu na susretu ministara vanjskih poslova članica OIC-a (Foto: Flickr)

OIC, grupa od 57 zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom kojima je cilj biti “kolektivni glas muslimanskog svijeta”, suočava se s kritikama zbog svog “preblagog i slabog” odgovora na izraelske brutalne napade na Palestinu


Organizacija za islamsku saradnju (OIC) ponovo se našla na meti žestokih kritika zbog neuspjeha da snažno odgovori protiv izraelskog nasilja usmjerenog protiv Palestinaca. OIC je formirana 1969. godine kao odgovor na napad Izraela na džamiju Al-Aksa u Jerusalemu.

“Uspostavljena je na osnovu činjenice da je Jerusalem sveti grad za čitav muslimanski svijet i da se mora zaštititi i vratiti u okrilje islama”, izjavio je Sami al Arian, direktor Centra za islam i globalna pitanja na istanbulskom univerzitetu Sabahattin Zaim.

FOTO / AP – Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan drži kartu koja pokazuje izraelsku okupaciju Palestine od 1947. godine

“Ipak, danas vidimo da postoji pokušaj izraelske vlade i doseljenika da preuzmu džamiju Al-Aksa. Svjedoci smo toga tijekom cijelog mjeseca ramazana. A OIC uopće nije odgovorio.”

“Ako pogledate poteze OIC-a i zemalja, to je vrlo blago, vrlo slabo”, naglašava al Arian.

Prema povelji OIC-a, grad Jeddah u Saudijskoj Arabiji određen je kao privremeno sjedište organizacije, sve do oslobađanja grada Jerusalema, koji bi trebao postati buduće stalno sjedište OIC-a.

Povelja OIC-a jasno pokazuje koliko je palestinsko pitanje duboko usađeno u postojanje same organizacije. Također naglašava ulogu Saudijske Arabije u tome.

Ali zaljevske države iz prošlosti su se jako razlikovale u svojoj politici prema Izraelu, za razliku od današnjih.

Posljednjih godina, otkako je Muhammad bin Salman (MBS) uspostavio snažan utjecaj u saudijskoj monarhiji, nakon što je 2017. godine postao prijestolonasljednik, postavljaju se pitanja u vezi sa sposobnošću OIC-a da kreira mudre politike u znak podrške i pomoći otvorenim muslimanskim pitanjima, poput Palestine i Kašmira, koji se nalaze pod okupacijama nemuslimanskih aktera.

Bliski saveznik Saudijske Arabije, Ujedinjeni Arapski Emirati, bezuvjetno su normalizirali odnose s Izraelom u septembru prošle godine. Rijad nije dao nijednu izjavu, još manje kritiku, koja bi se usprotivila potezu Emirata.

Iako je vanjska politika UAE u suprotnosti sa poveljom OIC-a, njihov utjecaj je bio jasno vidljiv na prošlogodišnjim sastancima članica Organizacije za islamsku saradnju (OIC). Emirati su osujetili pokušaj Pakistana da pred članice OIC-a iznese problem sa Indijom, zbog kršenja ljudskih prava nad muslimanima Kašmira, pod upravom Indije, i omogućavanja desničarskim hinduističkim grupama da nekažnjeno linčuju indijske muslimane.

Pod vodstvom prijestolonasljednika Muhameda bin Zajeda, Emirati su ojačali svoje odnose sa hinduističkim i ekstremno desničarskim premijerom Indije, Narendrom Modijem.

Tišina OIC-a, posebno Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata

Iznerviran i frustriran promjenama prioriteta OIC-a koji su izvan principa organizacije, pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mahmood Qureshi prošle godine je upozorio OIC da bi se Pakistan mogao razići s organizacijom, ukoliko nastavi šutjeti oko pitanja poput Palestine i Kašmira.

Prema mišljenju Al Ariana, profesora na istanbulskom univerzitetu Sabahattin Zaim u Turskoj, Turska, kao članica OIC-a, poziva međunarodnu zajednicu da kolektivno uradi nešto kako bi spriječila Izrael da počini nove masakre nad Palestincima.

Ali budući da rukovodstvo OIC-a ima sjedište u Saudijskoj Arabiji, organizacija ne dijeli turski sentiment.

“Odbija zapravo učiniti ili zauzeti bilo kakav čvrst stav prema ovome. Ili barem izvršiti pritisak međunarodne zajednice na državu Izrael,” rekao je al Arian u intervjuu za TRT World.

OIC se također suočio sa oštrim kritikama grupa za zaštitu ljudskih prava i aktivista zbog toga što nisu učinili dovoljno da podrže probleme muslimana Kašmira, Rohinja i Ujgura. Neki regionalni stručnjaci već su izrazili zabrinutost zbog sve manje uloge OIC-a u zauzimanju za pitanja poput Palestine.

“Želja muslimanskog svijeta za autonomijom i stvarnim promjenama neće nestati uskoro. Bilo bi dobro da Saudijska Arabija i OIC to priznaju ili riskiraju da ih zamijene novi akteri,” smatra Thomas Parker, stručnjak za islamsku političku misao.

Stavovi zvaničnika Turske, u kontekstu članstva unutar OIC-a i palestinskog pitanja, odnose se na slanje međunarodnih mirovnih trupa koje bi zaštitile Palestince, također i međunarodne osude izraelskih zločina i njihovo izvođenje pred međunarodne sudove pravde. Međutim, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati ne žele pružiti podršku Turskoj, pasivno zauzimajući izraelsku stranu u nasilju koje Izrael provodi nad palestinskim civilima.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021