Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turska traži međunarodnu akciju protiv izraelske aneksije Zapadne obale

Izraelski okupatorski vojnici otimaju palestinsko dijete, u okupiranom gradu Zapadne obale Al-Khalil

Glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin je prokomentarisao izjavu nove vlade Izraela o aneksiji Zapadne obale i Jordanske doline, te je kazao da je to “novi korak izraelske okupatorske politike”.

Kalin je u pisanom saopćenju naveo da je izraelski plan o okupaciji Zapadne obale novi korak okupatorske politike Izraela, koji ne zna za međunarodno pravo, te je istakao da svijet treba zaustaviti ovu neustrašivu politiku Izraela.

On je rekao da nijedan plan niti inicijativa koju ignoriše palestinski narod nema legitimitet.

“Oni koji direktno ili indirektno podržavaju politiku aneksije i okupacije su sudionici ovog zločina. Kada je u pitanju Palestina problem je sam čin okupacije. Odbacujemo svaki postupak i korak koji ima za cilj da promjeni vjerski, historijski i pravni status Jerusalema. Jerusalem je naša crvena linija. Jerusalem je naša svetinja, on nam je dat na čuvanje. Svi koji izdaju ovo povjerenje odgovarat će pred historijom. Palestina pripada Palestincima. Niko nema pravo da ni pedalj ove zemlje nekome pokloni“, napisao je Kalin.

On je istakao da muslimanske zemlje trebaju poduzeti hitne korake i da trebaju zaštiti Palestinu i Palestince.

Kalin je napomenuo da će Turska, s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, nastaviti da podržava palestinski narod.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je s liderom opozicije Bennyjem Ganzom formirao zajedničku vladu Izraela, a obojica su najavili da će od 1. jula ubrzati plan aneksije Jordanske doline i drugih teritorija na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja.

Palestinske vlasti najavile su potpunu obustavu bilateralnih odnosa s Izraelom ako nastave s planom aneksije koji se odnosi na trećinu palestinske Zapadne obale koja je već decenijama pod izraelskom okupacijom.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021