Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turska šalje dva protivpožarna aviona u Grčku kako bi pomogla u gašenju požara

Ministri vanjskih poslova Grčke i Turske, Nikos Dendias i Mevlut Čavušoglu (FOTO: Twitter)

Turska će poslati dva protivpožarna aviona u Grčku, izjavio je u ponedjeljak u telefonskom razgovoru sa svojim grčkim kolegom turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu.


“Zahvalio sam mu (Čavušogluu) jer me je obavijestio da će dva turska protivpožarna aviona biti poslana u Grčku, jer su, dodao je, požari u Turskoj sada pod kontrolom”, napisao je Dendias na Twitteru.

Vatrogasci i lokalno stanovništvo su se u ponedjeljak sedmi dan zaredom borili sa velikim šumskim požarom na drugom po veličini ostrvu u Grčkoj, boreći se da spase sve što mogu od plamena koji je desetkovao ogromne šumske površine, uništio domove i preduzeća i poslao hiljade ljudi u bijeg.

Požar, koji je započeo 3. augusta, najjači je među desetina požara koji su izbili diljem Grčke u prošloj sedmici, nakon što je državu zahvatio jedan od najgorih toplotnih valova u posljednje tri decenije, dok su temperature rasle i do 45 stepeni Celzijusa.

Šumski požari doveli su grčke vatrogasne kapacitete do krajnjih granica, a vlada je apelovala na pomoć iz inostranstva. Više od 20 zemalja iz Evrope i Bliskog istoka se odazvalo pozivu kroz slanje aviona, helikoptera, vozila i ljudstva.

Veliki požari su već 13 dan zaredom pogodili i susjednu Tursku, gdje vatrogasci i dalje pokušavaju ugasiti požare na dvije lokacije u jugozapadnoj obalnoj provinciji Mugli.

“Situacija se poboljšava”, rekao je u nedjelju ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli. “Prerano je reći da su požari pod kontrolom, ali mi smo došli do te tačke.”

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021