Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turska rasporedila jedinice za nadzor na granici Libije i Tunisa, navode libijski izvori

Turske oružane formacije prije odlaska u Rumuniju na NATO vojnu vježbu Steadfast Defender 21 (FOTO: Twitter)

Medijski izvori, bliski Haftarovoj LNA, navode da je turska vojska rasporedila jedinice za praćenje i nadzor na granici Libije i Tunisa.


Oružane snage Turske rasporedile su vojnu jedinicu za praćenje i nadzor, koja je podržana iz zraka sa avionima i vjerovatno bespilotnim letjelicama za nadzor na libijskoj granici s Tunisom, nakon nedavnih događaja u Tunisu, izjavio je informirani izvor za libijske medije, bliske pučističkom generalu Halifi Haftaru.

Izvor je naveo da su turske snage stacionirane u zapadnoj Libiji nedavno stavljene u stanje pripravnosti i spremnosti u zapadnom Tripoliju i planini Nafousa, gdje su stacionirane u zračnoj bazi Al-Wattia, najvećoj vojnoj bazi u Sjevernoj Africi.

Dio vojne obuke libijskih vladinih snaga od strane turskih instruktora, prema sporazumu o vojnoj saradnji između dvije zemlje (FOTO: Tursko ministarstvo odbrane)

Prošlog mjeseca, turski vojni oficiri instalirali su sisteme protuzračne odbrane i elektronskog ometanja u zapadnom gradu Bani Walid, izjavili su izvori za libijski TV kanal 218.

Instaliranje sistema dolazi usred zabrinutosti Ankare zbog vojnih operacija Haftarovih pučističkih snaga, tzv. “Libijske nacionalne vojske” poznate kao LNA, koja provodi navodne protuterorističke operacije u južnoj i jugozapadnoj Libiji.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prisustvovat će drugom sastanku Libijsko-turskog vijeća za stratešku saradnju u Tripoliju, koji je zakazan za mjesec oktobar, saopćila je u subotu press služba Vlade nacionalnog jedinstva (GNU).

Libijski premijer Abdul Hamid Dbeibah, koji se proteklih dana našao u posjeti Turskoj, susreo se sa predsjednikom Erdoganom u Istanbulu kako bi razgovarali o neriješenim pitanjima u vezi s povratkom turskih kompanija u Libiju.

Libijska vlada, formirana 2015. godine, suočila se s brojnim izazovima, uključujući napade nelegitimnih snaga iz istočne Libije, lojalnih pučističkom generalu Halifi Haftaru, kojeg uglavnom podržavaju Rusija, Francuska, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE). GNA je okrenula tok protiv Haftarovih snaga zahvaljujući vojnoj podršci Turske.

Za vrijeme nedavne posjete Tripoliju, turski ministar odbrane, Hulusi Akar je ponovio da će Turska nastaviti stajati uz Vladu Nacionalnog jedinstva u Tripoliju, dodajući da Ankara podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Libije.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021