Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turska protjeruje 10 zapadnih ambasadora, uključujući njemačkog, francuskog i američkog

FOTO: Press služba turskog predsjednika

Nakon nedavnog poziva zapadnih ambasada da se oslobodi turski biznismen Osman Kavala, optužen za organizovanje i sudjelovanje u demonstracijama iz Gezi parka 2013. godine i pokušaja vojnog udara iz 2016. godine, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zatražio je da se svih 10 ambasadora proglasi personama non grata u Turskoj.


Predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u subotu da je dao nalog turskom ministru vanjskih poslova da proglasi ambasadore 10 zemalja u Turskoj personama non grata jer su pozvali na oslobađanje Osmana Kavale.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u utorak na konsultacije ambasadore 10 zemalja zbog njihove zajedničke izjave u kojoj su pozivali na oslobađanje zatvorenog turskog biznismena Osmana Kavale, optužujući te zemlje za miješanje u unutrašnja pitanja turskog pravosuđa.

Ankara je također istaknula da se odluke Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP) često zanemaruju i ne provode, rekavši da je fokusiranje samo na predmete vezane za Tursku, kako bi slučaj Kavala uvijek bio na dnevnom redu, “neiskren” i pristup sa “dvostrukim” standardima.

U ponedjeljak kasno, ambasade Sjedinjenih Država, Kanade, Francuske, Finske, Danske, Njemačke, Holandije, Novog Zelanda, Norveške i Švedske pozvale su na oslobađanje Kavale, koji je već četiri godine u zatvoru zbog svoje navodne uloge u demonstracijama iz Gezi parka iz 2013. godine i neredima koji su uslijedili.

Turski zvaničnici pozvali su ambasade da poštuju “nezavisnost turskih sudova”. Turski ministar unutrašnjih poslova Süleyman Soylu osvrnuo se također na saopćenje ambasada na svom Twitteru.

“Nije prihvatljivo da ambasadori daju preporuku ili sugestiju pravosuđu za slučaj koji je u toku”, napisao je Soylu.

“Vaša preporuka i prijedlog bacaju sjenu na vaše razumijevanje prava i demokratije.”

Kavala i još osam optuženih za organizovanje protesta u Gezi parku 2013. godine oslobođeni su svih optužbi u februaru 2020. godine, ali je žalbeni sud je poništio tu presudu u januaru. Sud je nedavno odlučio da će on ostati u zatvoru sve dok se ne održi ročište zakazano za 26. novembar kako bi se utvrdilo hoće li biti pušten ili ne.

Kavala je također optužena za umiješanost u neuspjeli pokušaj državnog udara iz 2016. godine, te mu se i ovo stavlja na teret. Ankara je prethodno osudila Vašington zbog ponovnog pokušaja miješanja u unutrašnja pitanja Turske, također pozivajući SAD da poštuje nezavisnost turskog pravosuđa.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021