Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turska ponovo pronašla ogromne zalihe plina u Crnom moru

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u posjeti sondažnom brodu Fatih koji vrši seizmička istraživanja u Crnom moru (FOTO: Press služba turskog predsjednika)

Nakon nedavnih otkrića plina u Crnom moru, čini se da je Turska došla do sada najvećeg nalazišta gasa u ovoj regiji.


Turska je pronašla nove rezerve gasa u Crnom moru, izjavio je neimenovni izvor za turski portal Straturka. Iako količina nije objavljena, izvor je naveo da je ogromna i da može izdići Tursku u najvišu ligu po pitanju rezervi prirodnog gasa.

Turski sondažni brodovi za seizmička istraživanja su prošle godine otkrili rezerve od 540 milijardi m3 u Crnom moru. Turska državna naftna kompanija TPAO trenutno radi na izgradnji plinovoda za transport gasa od novootkrivenih bušotina do kopna.

Prethodne najave o nalazištima crnomorskog plina odrazile su se pozitivno na tursku ekonomiju, uključujući državne obveznice i dionice. Erdogan i njegova vlada bore se protiv pada popularnosti nakon porasta nezaposlenosti tijekom zatvaranja ekonomije uslijed pandemije.

Turska je posljednjih godina ubrzala aktivnosti istraživanja nafte i plina na svojim obalama. Njene aktivnosti u Istočnom Mediteranu izazvale su napetosti sa zemljama poput Grčke i Kipra, koje negiraju prava Turske na bušenja i pomorska istraživanja u ovoj regiji.

Ankara trenutno uvozi gotovo 50 milijardi kubnih metara plina na godišnjem nivou. Dužnosnici očekuju da će domaća proizvodnja povećati nacionalnu potražnju za plinom za 60%, na čak 80 milijardi kubnih metara godišnje do 2030. godine.

Očekuje se da će otkrića također omogućiti Turskoj uvoz jeftinijeg plina, te smanjiti prosječna godišnja izdvajanja za energente od oko 44 milijarde dolara.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021