Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Turska organizacija IHH izgradila 14.000 kuća u Siriji prošle godine

Naselje za sirijsku siročad izgrađeno od strane turske humanitarne organizacije IHH, turskog ministarstva za porodicu i socijalnu politiku i katarske organizacije RAF

Turska humanitarna organizacija IHH u 2020. godini sagradila je 14.000 kuća za Sirijce koji su živjeli u očajnim uslovima zbog dugotrajnog građanskog rata, izjavio je za Anadolu Agency Selim Tosun, osoba zadužena za odnose sa medijima IHH-a za Siriju.

Zahvaljujući projektima humanitarne organizacije sa sjedištem u Istanbulu (IHH), hiljade porodica dobile su priliku živjeti u toplim kućama, a ne u improviziranim šatorima.

Već je predano ukupno 14.000 kuća, dok se nastavlja izgradnja 6.000 kuća od armiranog betona, rekao je u četvrtak Selim Tosun.

“Topli domovi pruženi su hiljadama porodica u 39 različitih područja”, rekao je Tosun dodajući kako su aktivni u regiji “kako bi zaliječili rane žrtava rata”.

Ova organizacija ulaže napore od izbijanja rata u zemlji na Bliskom istoku 2011. godine kako bi Sirijcima pružila hranu, zdravstvene usluge, skloništa i obrazovanje.

Naselje izgrađeno od strane turske humanitarne fondacije IHH i katarske RAF organizacije za sirijske jetime 18. Maj, 2017. godine

“Otvorili smo dva univerziteta, 40 škola, šest vrtića, školu za babice i rehabilitacioni centar”, rekao je Tosun i dodao da se u tim se školama obrazuje čak 15.000 učenika.

Sirijsko dijete uzima abdest u selu za sirijsku siročad

Naglašavajući potrebu za zdravstvenim uslugama u regiji, rekao je da je IHH do danas uspostavila 11 medicinskih ustanova, 44 doma zdravlja i tri centra za proteze.

“Redovno podržavamo i 23 regionalne bolnice”, rekao je Tosun.

Naselje izgrađeno za sirijske izbjeglice od strane turske humanitarne organizacije IHH (Fotografija: Anadolija)

Oko milion Sirijaca raseljeno je iz provincije Idlib kada je režim Bašara Assada i njegovih saveznika pokrenuo ofanzivu u novembru 2019. godine.

Većina izbjeglica sklonište je potražila u kampovima blizu granice s Turskom, dok su drugi otišli u područja pod kontrolom sirijske opozicije.

Iako turski zvaničnici i dobrotvorne organizacije nastavljaju s naporima u pružanju humanitarne pomoći, još uvijek ima na hiljade onih kojima je potrebna hitna pomoć međunarodne zajednice.

Izvor: Anadolija

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021