Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turska odgađa popravku iranskog plinovoda kao pritisak nad Teheranom

Iranski ministar nafte Bijan Namdar Zanganeh kaže da mu nije poznato zašto Turska kasni s radovima na popravljanju iranskog plinovoda, koji je dignut u zrak krajem marta od strane nepoznatih napadača.

“Ne znam iz kojeg razloga je popravak odgođen”, rekao je Zanganeh, dodavši da je za radove na popravci obično potrebno nekoliko dana.

Zanganeh je izjavio da je Turska također odbila dopustiti Iranu da izvrši radove na popravljanju plinovoda.

“Izjavili smo da smo spremni popraviti ovaj plinovod za njih, ali Turci nisu prihvatili ovaj prijedlog”, rekao je.

Dok pro-Iranski mediji optužuju Tursku kako ovo čini sa ciljem da udovolji SAD-u, Turska nastoji izvršiti pritisak na Iran zbog iranskog uplitanja u ratove u Siriji i Libiji.

Kao što je poznato Iran je jedan od glavnih finansijera i organizatora sirijskog rata, indirektno je jedan od glavnih krivaca za milionski izbjeglički val koji pogađa Tursku.

Istovremeno iz Libije dolaze informacije kako je Iran dopremio protuoklopno naoružanje i bespilotne letjelice pučističkim snagama Halife Haftara, zbog toga ovo nije iznenađujući potez Turske.

Zamjenik turskog ministra energetike Alparslan Bayraktar izjavio je u februaru da Turska planira upotrijebiti jeftiniji LNG, kako bi uvjerila svoje dugoročne dobavljače prirodnog gasa da smanje cijene.

 

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021