Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Turska odbacuje “neutemeljene” odluke Arapske lige

Samit Arapske lige u Bejrutu 2019. godine. (Fotografija: Dalati Nohra/Vlada Libana)

Ankara daje prioritet suverenitetu, teritorijalnom integritetu i političkom jedinstvu arapskih zemalja, objavilo tursko Ministarstvo vanjskih poslova

Turska je u petak “potpuno odbacila” odluke usvojene na sastanku ministara vanjskih poslova Arapske lige od srijede.

Naglašavajući da su odluke koje na meti imaju Tursku “neuzvraćene” među ljudima “prijateljskih i bratskih” arapskih zemalja, u izjavi turskog Ministarstva vanjskih poslova određene članice lige se pozivaju da prekinu svoje “insistiranje na stereotipnim optužbama protiv Turske s ciljem da prikrivaju svoje destruktivne aktivnosti. ”

Ministarstvo je također naglasilo da su neki članovi lige naglasili svoje protivljenje odlukama, koje su “usvojene kao rezultat nametanja različitih aktera bez provođenja transparentnog procesa pregovora između zemalja članica”.

Sa svojim “principijelnim i odlučnim stavom”, Turska je jedna od zemalja koja ulaže najveći napor kako bi osigurala “regionalni i globalni mir, stabilnost i sigurnost”, naglasilo je ministarstvo.

Dalje se navodi da su očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političkog jedinstva arapskih zemalja među glavnim prioritetima Turske za region.

“Ponovno pozivamo Arapsku ligu da prioritetizira mir, prosperitet i dobrobit arapskog naroda i da konstruktivno doprinese uspostavljanju sigurnosti i stabilnosti u regiji, umjesto da našu zemlju cilja neutemeljenim optužbama,” dodaje se u saopštenju.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Arapske lige sastali su se 3. marta u glavnom gradu Egipta, Kairu, odakle je predsjedavanje sastankom predato Kataru.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat potpisali su sporazum o normalizaciji s Katarom tokom samita Vijeća za zaljevsku saradnju 5. januara ove godine, kojim je formalno okončana trogodišnja blokada Katara.

Četiri zemlje prekinule su diplomatske i trgovinske odnose s Katarom 2017. godine, optužujući Dohu za potporu terorizmu.

Katar je negirao optužbu, uzvrativši da je kopnena, pomorska i zračna blokada pokušaj narušavanja suvereniteta zemlje.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021