Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turska je protuteža carskoj politici Rusije i ekspanziji Kine u Srednjoj Aziji

Samit Vijeća turkijskih država, Baku, 15. Oktobar 2019. godine

Turska je protuteža rastućem prisustvu Rusije i Kine u Centralnoj Aziji, poručila je Kazahstanska akademistkinja

Obraćajući se agenciji Anadolu na marginama dvodnevne konferencije u Istanbulu, Meruert Makhmutova, direktorica Centra za istraživanje javnih politika sa sjedištem u Almatyu, rekla je da Rusija ima “carske ambicije” u Centralnoj Aziji “, ali svijet se mijenja i bivše Sovjetske republike žele imati druge mogućnosti osim Pekinga i Moskve. ”

Konferencija je održana pod nazivom “Turska, Pakistan i Centralna Azija: Partnerstvo za mir”, čiji je domaćin turski Centar za diplomatska pitanja i političke studije, u partnerstvu sa pakistanskim Lahore centrom za istraživanje mira.

Turkijske nacije Kazahstan, Kirgistan, Turkmenistan, Uzbekistan i Tadžikistan čine centralnu Aziju. Azerbejdžan nije dio regiona Srednje Azije, ali je etnički turski i uživa snažne veze s Turskom.

“Ove bratske zemlje više su zainteresirane za razvoj i jačanje saradnje s Turskom na osnovu zajedničkog jezika, kulture i nasljeđa,” rekla je.

“Turska je protuteža Kini i Rusiji i ima dobru priliku da bude lider turkijskih nacija,” dodala je Makhmutova.

Makhmutova je također izjavila da je podrška Turske u oslobađanju Nagorno-Karabaha “vrlo važna”, misleći na nedavni rat Azerbejdžana s Armenijom, koja je gotovo tri decenije okupirala region Južnog Kavkaza.

Ankara je podržala Baku tokom sukoba koji su trajali 44 dana, a koji su završeni nakon što je 10. novembra dogovoren prekid vatre uz posredovanje Moskve.

I od tada, otvaranje tranzitnog koridora koji povezuje Azerbejdžan sa njegovom enklavom Nahčivan pružilo je nove mogućnosti regiji i Turskoj dalo direktan pristup Kaspijskom moru.

Ilustracija pokazuje teritoriju naseljenu etničkim turkijskim narodima i proteže se od Centralne Azije do velikog dijela Ruske Federacije

Izjavila je da dok Kina i Rusija pokušavaju “razviti samo bilateralne odnose, neovisno sa svakom srednjoazijskom državom”, Turska bi trebala osmisliti kolektivnu politiku prema turkijskim državama.

Tri prioritetna područja Turske u saradnji sa Centralnom Azijom trebala bi biti vojska, nauka i tehnologija i kultura, dodala je ona.

Što se tiče multilateralne saradnje u regiji koja može uključiti i Pakistan, dodala je da: “Svaka zemlja mora se usredotočiti na jačanje svojih ekonomija da bi razvila multilateralnu saradnju.”

Dvodnevna konferencija imala je za cilj potaknuti razgovor između različitih sudionika kako bi se doprinijelo diskursu o izazovima i mogućnostima svojstvenim izgradnji prosperitetne i mirne budućnosti za sve nacije, kulture i društva.

“Turska, Pakistan i republike Centralne Azije, koje već dugo održavaju snažno prijateljstvo i stratešku saradnju u regiji, sposobne su svojim intelektualnim zrelošću provesti svoje subjektivne ideje u djelo kako bi dale doprinos uspostavi globalnog mira. Sve stranke zagovaraju osnovne principe mira i uzajamnog poštovanja, te stoga smatraju obaveznim okupiti sve one koji žele dati svoj doprinos plemenitom cilju mira i solidarnosti”, navodi se u izjavi povodom događaja.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021