Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

Turska i Turska Republika Sjeverni Kipar sutra otpočinju petodnevnu vojnu vježbu

Turska mornarica u istočnom Mediteranu

Turska će provoditi petodnevnu vojnu vježbu s Turskom Republikom Sjeverni Kipar (TRNC), navodi se u priopćenju Ministarstva odbrane u subotu. U vojnoj vježbi će sudjelovati turske zračne, pomorske i kopnene snage

Ministarstvo odbrane Turske saopćilo je da će se vojna vježba održati na području Turske Republike Sjeverni Kipar i da će trajati od 6. do 10. septembra.

Riječ je o vojnoj vježbo koja se redovno održava svake godine s ciljem razmjene vojnih vještina i jačanja saradnje između dvije zemlje.

“Svrha vježbe, koja se planira svake godine, je razviti uzajamnu obuku, saradnju i interoperabilnost između Kiparskog zapovjedništva Turskih mirovnih snaga i Zapovjedništva sigurnosnih snaga Turske Republike Sjeverni Kipar,” objavilo je tursko ministarstvo odbrane.

U vježbi će učestvovati turske zračne, pomorske i kopnene snage.

Napetosti u istočnom Mediteranu eskaliraju zbog ustrajavanja Grčke i drugih države da ospore pravo na seizmička istraživanja turske strane u istočnom Mediteranu.

Nakon prisilne podjele Kipra od strane kiparskih Grka 1963. godine, kiparski Turci bili su žrtve kampanje etničkog nasilja.

Turska tvrdi kako nedavni sporazum Atine, o pomorskom razgraničenju s Egiptom, također krši kontinentalni pojas Turske i njena pomorska prava, što izaziva dodatne napetosti između dva susjeda.

Nedavni sporazum Atine o pomorskom razgraničenju s Egiptom također krši kontinentalni pojas Turske i njena pomorska prava, što izaziva dodatne napetosti između dva susjeda.

Turski ministar vanjskih poslova i generalni sekretar NATO-a razgovarali su u petak telefonom o istočnom Mediteranu, objavila je Anadolu Agency.

Mevlut Cavusoglu i Jens Stoltenberg također su razgovarali o nedavnim događajima, naveo je diplomatski izvor.

Turski ministar vanjskih poslova rekao je da je njegov grčki kolega porekao da je pristao na NATO-ov prijedlog za bezuslovni sastanak o napetostima na istočnom Mediteranu.

“Značajno je da je Grčka lagala generalnom sekretaru NATO-a. Oni su se u početku složili, a zatim rekli da nisu. Zapravo Grčka laže, a ne generalni sekretar“, rekao je Cavusoglu u glavnom turskom gradu Ankari.

U četvrtak je Stoltenberg objavio da su se Turska i Grčka dogovorile da ulaze u tehničke razgovore u sklopu NATO-a, kako bi se smanjio rizik od incidenata i nesreća u istočnom Mediteranu.

Međutim, Grčka je negirala navode generalnog sekretara NATO-a.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021