Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Turska i dalje proizvodi i isporučuje dijelove za američke F-35 avione

F-35 borbeni avion

Turska još uvijek proizvodi i isporučuje dijelove za američke borbene avione F-35, iako je suspendirana iz programa prije gotovo godinu dana zbog nabavke ruskog sistema zračne zaštite, izjavio je u četvrtak direktor odbrambene industrije Ismail Demir.

Washington je objavio prošlog jula, kada su iz Rusiju stigli prvi ruski sistemi S-400, da suspenduje Ankaru iz programa F-35 i da očekuje da će “obustaviti” uključenost Turske u F-35 program do marta 2020. godine.

Sjedinjene Države također su navele da kupovina znači da bi Turska mogla biti izložena sankcijama CAATSA, prema američkom zakonodavstvu čiji je cilj obeshrabrivanje kupovine naoružanja od Moskve.

Turska je proizvođač dijelova i glavni kupac aviona Lockheed Martin F-35. Washington kaže da S-400 ugrožava stealth karakteristike F-35, što Ankara negira. Zapadni saveznici posebno insistiraju na tome kako S-400 sistemi nisu kompatibilni s NATO odbrambenim sistemima.

“Bilo je najava iz Sjedinjenih Država da se od Turske ništa neće kupovati za F-35 nakon marta 2020., ali tog pristupa više nema”, kazao je Demir. Rekao je da globalna pandemija koronavirusa uzrokovala da se martni rok više ne primjenjuje, bez detaljnog obrazloženja.

“Naše kompanije nastavljaju proizvodnju i isporuku”, rekao je Demir u internetskom intervjuu, dodajući da je Turska i dalje “lojalan partner” programa F-35

Izbacivanje Turske iz projekta koštalo bi druge članove programa i do 600 miliona dolara, rekao je.

Turski zvaničnici rekli su da je raspoređivanje S-400 odgođeno nakon aprila, zbog izbijanja pandemije koronavirusa, ali da će na kraju sistem biti aktiviran.

Demir je rekao da će biti pripremljen novi raspored aktiviranja S-400 nakon što se situacija izazvana epidemijom stabilizuje.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021