Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Istočni Mediteran

Turska će srušiti borbene avione UAE ukoliko naruše turski suverenitet

F-16 Borbeni avion u posjedu Ujedinjenih Arapskih Emirata

Turska se neće ustručavati srušiti bilo koji avion Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), ukoliko se u istočnom Mediteranu naruši turski suverenitet, objavio je u petak Al-Quds Al-Araby.

“Nećemo oklijevati srušiti nijedan avion iz UAE, ukoliko se približi turskim vodama ili lokaciji Oruc Reisa, blizu otoka Krete u istočnom Sredozemlju”, rekao je turski izvor za Al-Quds Al-Araby.

Oruç Reis je turski brod za seizmička istraživanja, koji plovi istočnim Mediteranom sa ciljem provođenja podvodnih istraživanja tla.

„UAE pokušava igrati ulogu koja je veća od njih samih. To je igranje s vatrom. Ako prekrši crvenu liniju ili se približi turskim vodama, dobit će tešku lekciju, ” izjavio je anonimni turski zvaničnik.

Ova upozorenja uslijedila su nakon izvještaja da su UAE poslali nekoliko svojih aviona F-16 i drugih zrakoplova na Kretu, u znak podrške svojoj saveznici Grčkoj protiv Turske.

Grčki načelnik stožera potvrdio je da će zrakoplovi UAE sudjelovati u zajedničkim vojnim vježbama, kako bi se povećala spremnost i poboljšale borbene sposobnosti.

“Ove su vježbe nastale kao rezultat odnosa dvije države”, otkrio je grčki šef kabineta, napominjući “snažnu” komunikaciju između oružanih snaga Grčke i UAE.

Prošle sedmice su istovremeno i Turska i Grčka izvodile vojne vježbe u Sredozemlju, koje su se smatrale vrlo opasnim.

Tijekom vježbi, mediji su izvijestili o telefonskom pozivu između visokog dužnosnika UAE i izraelskog ministra odbrane Bennyja Gantza, napominjući kako je Turska objasnila to kao pokušaj Emirata da privuku direktnu izraelsku podršku protiv Turske.

Prošli mjesec, turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je za Al Jazeeru da su UAE napravili zlodjela u Libiji i Siriji, kako ih Turska smatra odgovornim, optužujući UAE da podržavaju teroriste i miješaju se u unutrašnja pitanja drugih država.

Izvor: middleeastmonitor.com

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021