Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Bliski istok

Turska će možda povući ambasadora i prekinuti diplomatske odnose sa UAE

Turska može prekinuti diplomatske odnose sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) ili opozvati svog ambasadora, izjavio je u petak predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, kao odgovor na nedavni sporazum UAE s Izraelom.

Erdoğan je rekao novinarima da je kontroverzni sporazum UAE s Izraelom problematičan i da Turska stoji solidarna s palestinskim narodom.

“Dao sam potrebne upute svom ministru vanjskih poslova. Možda ćemo prekinuti diplomatske odnose ili opozvati našeg ambasadora jer stojimo sa palestinskim narodom. Nismo dopustili niti ćemo dopustiti da Palestina bude poražena ”, rekao je Erdoğan.

Predsjednik je nastavio rekavši da Saudijska Arabija također poduzima pogrešne korake u regiji, ali je također kritizirao i Egipat zbog saradnje s Izraelom i Grčkom.

Ranije u petak, tursko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je sporazum između UAE i Izraela zbog izdaje “palestinskog pitanja”.

Izrael i UAE složili su se da normaliziraju odnose, objavio je u četvrtak američki predsjednik Donald Trump u sporazumu koji uključuje obećanje Izraela da će “privremeno” odgoditi svoj plan aneksije.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u četvrtak je rekao da je “i dalje predan” aneksiji dijelova Zapadne obale usprkos sporazumu o normalizaciji s UAE.

UAE će biti treća arapska država koja je uspostavila diplomatske odnose s Izraelom nakon Egipta 1979. i Jordana 1994. godine.

Sporazum o normalizaciji je izdaja Jerusalema, džamije Al-Aqse i palestinskog pitanja, saopćila je u četvrtak Palestinska uprava.

Sporazum između Izraela i UAE nije jedini problem između Ankare i Abu Dhabija, jer su UAE i prije toga pokazivale neprijateljstvo protiv Turske.

U julu, ministar odbrane Hulusi Akar kritizirao je UAE zbog “zlonamjernih aktivnosti” u Libiji i Siriji, i je obećao da će Turska odgovoriti na ovo neprijateljstvo.

Turski dužnosnici napominju da UAE podržava terorističke organizacije, koje su neprijateljske prema Turskoj, koristeći ih kao politički i vojni alat protiv Turske.

U Libiji Abu Dhabi podržava pučističkog generala Halifu Haftara i želi svrgnuti legitimnu, međunarodno i UN priznatu vladu nacionalnog jedinstva (GNA).

Abu Dhabi također podržava režim Bašara Asada u Siriji, u njegovoj ofanzivi protiv sirijskog naroda, demokratije i ljudskih prava. Turski dužnosnici optužili su UAE da pruža finansijsku i logističku podršku terorističkoj organizaciji PKK za izvođenje napada u Turskoj.

U međuvremenu, govoreći o eskalaciji napetosti u istočnom Sredozemlju, Erdoğan je rekao da je turska fregata TCG Kemal reis spriječila agresivni pokušaj intervencije grčke mornarice.

“Ni najmanji napad na naše civilne brodove nećemo ostaviti neuzvraćenim. Upravo se to jučer desilo i “Kemal Reis” je na to dao adekvatan odgovor. Oni su se povukli u svoje luke. U koliko se sa ovim nastavi, ponovo će dobiti adekvatan odgovor. Nije moguće da ostanu bez odgovora”, rekao je Erdogan.

Kao dio aktivnosti seizmičkih istraživanja, Turska je 10. augusta 2020. izdala navigacijski teleks (Navtex), najavljujući da će njezin brod Oruç Reis započeti provoditi nova seizmička istraživanja u istočnom Sredozemlju.

Odluka Turske uslijedila je nakon kontroverznog sporazuma o razgraničenju potpisanog između Grčke i Egipta, samo dan nakon što je Turska objavila kako će odgoditi svoje aktivnosti u regiji, kao znak dobre volje nakon posredovanja Njemačke.

“Aktivnosti ‘Oruc Reisa’ će biti nastavljene do 23. augusta”, rekao je Erdogan, podsjćajući da je jučer o ovoj temi razgovarao i sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Izjavio je kako je njemačka kancelarka Merkel nakon toga razgovarala i s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom.

“Ako Mitsotakis u tom smislu ne bude poštovao međunarodno pravo, a kao što znate, u zapadnoj Trakiji su oružjem izrešetali mezarja naše braće, zapalili su mezarja. Ovo nisu nimalo dobri signali. Mi našu braću ne ostavljamo same, ni žive ni mrtve. Kada za to dođe vrijeme, uradit ćemo ono što bude trabalo. To jasno poručujem”, rekao je Erdogan.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021