Connect with us

Hi, what are you looking for?

FOTO: Press služba turskog predsjednika

Vijesti

Turska bi mogla otvoriti vrata i poslati milione afganistanskih i sirijskih izbjeglica u Evropu

Turski stručnjaci smatraju da, u situaciji masovnog priliva afganistanskih migranata iz Irana, Turska jednostavno neće imati drugi izbor osim da dopusti njihov protok ka Evropi.


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je u subotu u telefonskom razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o situaciji u Afganistanu.

Ako se ne poduzmu potrebne mjere u Afganistanu i Iranu, novi migracijski val je neizbježan, a Turska, koja je već primila pet miliona tražitelja azila, ne može se nositi s dodatnim teretom migranata iz Afganistana, rekao je Erdogan u izjavi objavljenoj u subotu.

Turska je izgradila zid na granici sa Iranom kako bi kontrolisala priliv migranata iz Afganistana (FOTO: Twitter)

Naglasio je da Evropa ima važnu odgovornost u spriječavanju da se ilegalne migracije pretvore u krizu, navodi se u saopćenju press službe turskog predsjednika. Nedavno zauzimanje Afganistana od strane talibana navelo je hiljade Afganistanaca da napuste svoju zemlju.

“Afganistanu i njegovim susjedima potrebna je “hitna” podrška ili je novi izbjeglički val iz regije “neizbježan””, rekao je Erdogan njemačkoj kancelarki.

Erdogan i Merkel složili su se da je najveći prioritet evakuacija onih kojima je to potrebno iz Afganistana, rekao je glasnogovornik njemačke kancelarke u kratkom saopćenju. Dva lidera su se također dogovorila da blisko sarađuju kako bi podržali rad međunarodnih organizacija u Afganistanu i susjednim zemljama, saopćila je njemačka strana.

Grčka se priprema za novi izbjeglički val

Grčka je postavila ogradu i sistem nadzora u dužini od 40 kilometara (25 milja) na svojoj granici s Turskom usred zabrinutosti zbog novog migrantskog vala iz Afganistana. Predsjednik Erdogan i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis razgovarali su u petak navečer u telefonskom pozivu, razgovarajući o najnovijim dešavanjima u Afganistanu, teškom položaju izbjeglica i regionalnim pitanjima.

Telefonski sastanak je održan zbog potencijalnog velikog priliva ljudi koji su napustili Afganistan nakon zauzimanja Kabula od strane talibana. Erdogan je također rekao da je Turska u kontaktu s Iranom i da poduzima mjere opreza na granici.

Turski lider je također rekao da EU mora poštovati svoje obaveze prema izbjegličkom sporazumu od 18. marta, te da proglašenje Turske sigurnom trećom zemljom ne poništava odgovornosti međunarodne zajednice.

Grčki ministar za migracije Notis Mitarachije izjavio je ovog mjeseca da bi EU trebala ponuditi veću podršku, kako bi pomogla Turskoj u ublažavanju pritisaka zbog sve većeg dolaska migranata iz Afganistana, tvrdeći da blok ne može apsorbirati još jednu krizu poput one s kojom se EU suočila 2015. godine.

Grčka je prije šest godina bila na prvoj liniji evropske migracijske krize, jer je gotovo milion ljudi, uglavnom iz Sirije, Afganistana i Iraka, preko Turske stiglo na grčka ostrva.

“Zabrinuti smo zbog implikacija pogoršanja u Afganistanu i zato je vrlo kritično i vrlo važno da EU bude proaktivna u sprječavanju takve krize”, rekao je Mitarachi.

Turski stručnjaci smatraju da, u situaciji masovnog priliva afganistanskih migranata iz Irana, Turska jednostavno neće imati drugi izbor osim da dopusti njihov protok ka Evropi. U ovoj situaciji se može očekivati masovniji migrantski val, ne samo afganistanskih, već i sirijskih izbjeglica ka Evropi.

Pročitajte još

Vijesti

Čini se da Turska i Katar nisu odustali od saradnje sa talibanskom privremenom vladom i preuzimanja međunarodnog aerodroma u Kabulu. Turske i katarske kompanije...

Vijesti

Posjeta novog izraelskog premijera Egiptu je prva takva u posljednjih deset godina i dolazi u kritičnim trenucima na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi. Razoružavanje...

Odbrana i naoružanje

Izraelsko ratno zrakoplovstvo je učestvovalo u velikoj vojnoj vježbi u Grčkoj, uvježbavajući zračne udare na velikim udaljenostima. U međuvremenu, izraelska vojska pojačava udarne sposobnosti...

Analize i mišljenja

Kratak odgovor: Da. Dugačak odgovor: Ne. Nakon nedavnih tenzija između Ukrajine i Rusije, neki analitičari tvrde da bi Turska trebala predvoditi napore za suprotstavljanje...

Odbrana i naoružanje

Nakon što je u posljednjih godinu dana Rusija krenula sa gomilanjem vojne infrastrukture i trupa na granici sa Ukrajinom, Turska je krenula sa jačanjem...

Odbrana i naoružanje

Nakon završetka serijske proizvodnje sistema protuzračne odbrane Hisar-A+, kratkog dometa, i stavljanja u serijsku proizvodnju sistema Hisar-O+ srednjeg dometa, turske kompanije su proteklih dana...

Vijesti

Nakon nedavnih otkrića plina u Crnom moru, čini se da je Turska došla do sada najvećeg nalazišta gasa u ovoj regiji. Turska je pronašla...

Vijesti

Nakon nedavnog poziva zapadnih ambasada da se oslobodi turski biznismen Osman Kavala, optužen za organizovanje i sudjelovanje u demonstracijama iz Gezi parka 2013. godine...

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021