Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Tema susreta izraelskog premijera i egipatskog predsjednika: Gaza,Turska, Katar i Libija

Izraelski premijer u posjeti Egiptu sa egipatskim predsjednikom Abdel Fattahom el-Sisijem (FOTO: Press služba egipatskog predsjednika)

Posjeta novog izraelskog premijera Egiptu je prva takva u posljednjih deset godina i dolazi u kritičnim trenucima na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi.


Razoružavanje Hamasa, povratak izraelskih talaca, blokiranje inicijative Turske i Katara u Libiji bili su visoko na dnevnom redu sastanka između izraelskog premijera Naftali Bennetta sa egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem u Šarm e-Šeiku, na prvom takvom razgovoru u posljednjih deset godina.

“Bio je to veoma važan i dobar sastanak”, izjavio je Benet prije povratka u Izrael iz jednodnevne posjete Egiptu. “Prvo i najvažnije, stvorili smo temelj za duboke veze u budućnosti.”

Također su razgovarali o načinima slabljenja palestinskog oslobodilačkog pokreta Hamas – uključujući egipatski nadzor na graničnom prijelazu s Gazom u Rafi kako bi se spriječio protok materijala koji se može koristiti u vojne svrhe. Trenutno nema nadzora na tom prijelazu, koji se smatra manjim u odnosu na dva velika prijelaza između Izraela i Gaze.

Sisijev režim vidi Izrael kao važnog strateškog saveznika – posebno pošto je nova administracija američkog predsjednika Joea Bidena najavila da će se obračunati sa režimima koji krše ljudska prava.

Izraelski zvaničnik je potvrdio da su dvojica lidera razgovarala i o drugim važnim regionalnim izazovima, uključujući ulogu Turske u libijskom ratu, napetosti između Egipta i Etiopije oko projekta Velike etiopske renesansne brane na Plavom Nilu i prijetnje terorističkih grupa.

Čini se ipak da je u svemu najveći problem za Izrael finansijska podrška koju Katar pruža Palestincima u Gazi, dok je možda još veći problem Turska koja visokorangiranim članovima Hamasa pruža utočište.

Turski predsjednik, Recep Tayyip Erdogan, sa šefom Hamasa, Ismailom Hanijehom (FOTO: Predsjednička press služba)

Sa druge strane, najveći problem za Egipat je zajednička inicijatva Ankare i Dohe u Libiji i njihova podrška međunarodno priznatoj vladi u Tripoliju, podrška i pomoć koju Ankara pruža Somaliji, kao i turska isporuka naprednih bespilotnih letjelica Etiopiji.

Etiopski parlament je 31. marta 2015. godine ratifikovao je sporazum o saradnji u oblasti odbrane između Turske i Etiopije. Također, Etiopija je zvanično zatražila pomoć Turske u posredovanju oko Nila sa Sudanom i Egiptom, nastojeći tako privući međunarodnu pomoć i podršku.

Jedna od glavnih tačaka sastanka između premijera Bennetta i predsjednika Sisija mogla bi biti dotok novca i drugih potrepština u Gazu, koje Sisijev režim nastoji staviti pod svoju kontrolu.

Katar je posljednjih godina obezbijedio stotine miliona dolara najsiromašnijim porodicama u Gazi. Sredstva su bila ključni izvor stabilnosti za osiromašenu teritoriju, na kojoj se nezaposlenost danas kreće oko 75 posto.

Ali od sukoba u maju, Izrael je blokirao isplate, insistirajući na mjerama osiguranja da ništa od doniranog novca neće stići do Hamasa. Prema sistemu prije najnovijih sukoba, oko 30 miliona dolara u gotovini isporučivano je u koferima u Gazu svakog mjeseca preko prelaza pod kontrolom Izraela.

Prema izvještajima izraelskog lista Haaretz, nedavno objavljeni sporazum će omogućiti Kataru da indirektno obezbijedi novac za zaposlene u administraciji koju vodi Hamas kupujući gorivo iz Egipta. Gorivo bi se zatim slalo Hamasu preko egipatskog prelaza Rafah sa Gazom, a zatim bi Hamas koristio profit od prodaje goriva za isplatu plata državnih službenika.

Ali čini se kako Izrael nije isključen iz ove priče, te kako dogovor ne može biti ispoštovan bez izraelske saglasnosti. Gledajući dosadašnju politiku i tretman Sisijevog režima prema Palestincima, teško je vjerovati da će se i egipatska strana pridržavati krhkog sporazuma sa Dohom.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021