Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Vijesti

Sudan suspendovao sporazum o pomorskoj bazi sa Rusijom

Susret bivšeg sudanskog lidera Omera el-Bešira sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom 14. jula 2018. godine. (Fotografija: Twitter)

Sporazum je potpisan na rok važenja od 25 godina s automatskim produženjem roka za 10 godina ukoliko nijedna strana ne bude imala prigovora na saradnju

Sudan je suspendirao sporazum sa Rusijom za izgradnju pomorske baze u toj zemlji, izvijestio je u srijedu kanal TV Al Arabiya.

Prema objavljenim informacijama, sporazum “koji je Moskva potpisala sa prethodnim režimom” suspendovan je “dok ga zakonodavstvo ne odobri”. Kartum je o suspenziji već obavijestio Moskvu.

Nedavno je objavljena vijest da su Rusija i Sudan postigli sporazum o izgradnji pomorske vojne baze za logističku podršku i održavanje brodova ruske mornarice u toj afričkoj zemlji.

Sporazum je trebao ostati na snazi 25 godina sa automatskim produženjem na 10 godina ukoliko nijedna strana ne obavijesti drugu da je sporazum raskinut najmanje godinu dana ranije.

Rusija je u novembru najavila sporazum u kojem je naveden “centar za logističku podršku” koji će biti uspostavljen u Sudanu, gdje se mogu obavljati “popravci, opskrba i odmor članova posade”.

Zauzvrat je Rusija obećavala saradnju na polju nuklearne energije u vojne i civilne svrhe, potpisujući sporazum sa oružanim snagama Sudana u maju 2019. godine na rok važenja od sedam godina.

Port Sudan je znatno manja od ruske pomorske baze u Siriji, ali Rusiji bi pružio strateško uporište u Crvenom moru koje povezuje evropske i azijske vode i važi za najprometniji plovni put u svijetu.

Vojni udar u Sudanu

Sudanska vojska je 11. aprila 2019. godine provela vojni udar, svrgnuvši sa vlasti tadašnjeg sudanskog lidera Omera el-Bešira sa predsjedničke funkcije, nakon nekoliko mjeseci protesta i građanskih pobuna.

Pored ruskog predsjednika Putina, turski lider Recep Tayyip Erdogan održavao je bliske odnose sa tadašnjim sudanskim liderom, s kojim je bio navodno dogovorio uspostavljanje turske vojne baze na sudanskom otoku Suakin.

Ankara je potpisala sporazum o saradnji sa Sudanom i dogovorila da će izvesti niz projekata obnove u Sudanu vrijednih 650 miliona dolara.

To je uključivalo obnovu luke Suakin na sudanskoj obali Crvenog mora. Turska je tvrdila da će ovim investicijama stimulisati razvoj turizma u Sudanu i uspostaviti tranzitnu tačku za hodočasnike koji putuju u Meku.

Međutim, nakon svrgavanja Omera el-Bešira, nije najjasnije šta se događalo proteklih godina u odnosima između Turske i Sudana.

[custom-related-posts title=”Povezano” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

 

Iako Turska održava vojno prisustvo u ovoj regiji sa svojom vojnom bazom u Somaliji, Moskva će također tražiti nove prilike kako bi uspostavila stalno vojno prisustvo u regiji. Pojedini analitičari smatraju da će se Moskva okrenuti bližoj saradnji sa Etiopijom i Jemenom, dok su slični pokušaji saradnje u prošlosti bili usmjereni i prema Somaliji.

Moskva je u prošlosti, u periodu Sovjetskog Saveza, održavala pomorsku vojnu bazu u Somaliji, te danas nudi podršku naporima Somalije u obnovi njene državnosti i teritorijalnog integriteta, u pokušaju da se nametne kao ključni stabilizirajući akter na Afričkom rogu.

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021