Povežite se sa nama

Hi, what are you looking for?

Analize i mišljenja

Šta Bidenova pobjeda znači za odnose SAD-a i Turske? Da li će doći do prekida odnosa?

Američki predsjednički kandidat Joe Biden

Izjave američkog predsjedničkog kandidata Joe Bidena u pogledu Turske i predsjednika Erdogana izazvale su veliki bijes u Turskoj

Dosljedno vodeći u anketama, izgleda da je predsjednički kandidat Joe Biden 6 procenata ispred Donalda Trumpa. U posljednjem istraživanju kanala Fox News, za koji se zna da ima blizak odnos s predsjednikom Donaldom Trumpom, objavljeno je kako Biden ima 48% posto podrške, dok Donald Trump ima 42% posto podrške američkih birača. To znači da Biden ima istinsku šansu da zamijeni Donalda Trumpa u Bijeloj kući.

Ali Biden je izazvao pravu uzbunu u Turskoj, gdje je u ranijem intervjuu koji je objavio New York Times, bukvalno pozvao na svrgavanje vlade turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Ali, putem izbora, “ne putem državnog udara”, kako ističe Biden. To ne mijenja činjenicu da se radi o stranom miješanju u unutrašnje stvari jedne države.

Sljedeće izjave otkrivaju Bidenovu vanjskopolitičku strategiju: “Po mom mišljenju, vanjska politika je unutrašnja politika, a unutrašnja politika vanjska politika. Oni su duboko povezani,” izjavio je Biden.

Izjavio je da je sigurnost Sjedinjenih Država direktno ovisna o tome da imaju “najjaču moguću mrežu partnera i saveznika koji rade jedni s drugima.”

Pa, šta bi Bajdenovo predsjedavanje moglo značiti za odnos između njega i Turske?

U stvari, Biden je dobro upoznat sa Turskom, još od vremena kada je bio senator. Kada je bio potpredsjednik, posjetio je Tursku četiri puta, u decembru 2011, novembru 2014, januaru 2016 i augustu 2016. godine.

Uvijek je dobro zapamtiti, da, iako je prvi mandat predsjednika Obame protekao u dobrim odnosima između Turske i SAD-a, njegov drugi mandat na vlasti ogledao se kroz brojne napetosti i krize.

Biden je u svom intervjuu ove godine jasno izrazio da bi se SAD trebale miješati u tursku unutrašnju politiku, i to nadopuniti podržavanjem ‘opozicije’ – jer je Washington u takve aktivnosti bio uključen i u prošlosti.

Iskreno govoreći, Biden vjeruje u vanjsku intervenciju po svaku cijenu.

Biden naglašava da Turska mora biti izolirana u saradnji sa američkim saveznicima na istoku Sredozemlja. Čovjek se pita nije li zaboravio da je Turska članica NATO-a, kad se osvrne na vlastite saveznike.

Nadalje, izjavljuje: “A zadnje što bih učinio bilo bi da mu popustim u vezi s Kurdima. Apsolutno posljednja stvar.”

Biden ignorira činjenicu da se Turska borila protiv terorističke organizacije PKK, koja je odnijela živote desecima hiljada turskih civila – a ne protiv “Kurda”, kako to nespretno iznosi.

Osim ovoga, bilo je i drugih izjava Joe Bidena u vezi s povlačenjem nuklearnog oružja iz zračne baze Incirlik, što je važno i za SAD i NATO, uvođenju sankcija Turskoj u vezi s kupovinom S-400 sistema, i priznanje takozvanog armenskog genocida.

Obamina-Bidenova administracija nije poduzela nikakve korake u vezi s izručenjem vođe FETO-a, odgovornog za pokušaj državnog udara 2016. godine u Turskoj. Prema tome, ukoliko bude izabran Biden, ne može se očekivati napredak po ovom pitanju.

Zapravo, njegove izjave u vezi s Turskom tijekom intervjua za New York Times ne bi trebale biti iznenađenje, jer je Bajdenovo stajalište o Turskoj postajalo sve rigidnije u posljednje dvije godine.

Tijekom video konferencije koju je Biden nedavno održao sa američkim muslimanima, Tursku je opisao kao prijetnju, a Iran kao prijateljsku naciju, što je pravi razlog za zabrinutost.

Američki muslimani koji žive u SAD-u rekli su mi da su bili iznenađeni, kada su čuli Bajdenove izjave vezane za Tursku i Iran.

Neki stručnjaci iz ekipe Joe Bidena dobro su upoznati sa Turskom. Antony Blinken, Susan Rice, Jake Sullivan, Nicholas Burns i drugi činili su osoblje Bijele kuće za vrijeme Obaminog mandata.

Kada pogledamo izjave ovih cijenjenih stručnjaka, nažalost, nailazimo na slične sporne primjedbe u vezi s Turskom. Opšte je poznato da se na Bidenovu kampanju vrše značajni pritisci Grka, Armena i drugih anti-turskih grupa.

Ukoliko bude izabran Biden, da li će se prekinuti veze između SAD-a i Turske?

Mislim da se veza neće potpuno raskinuti. Biden je državnik, pored toga što nam govore njegove izjave u intervjuu za New York Times.

On i njegov tim znaju da Turska ima stratešku lokaciju i veoma važan položaj u NATO-u. Problemi u regiji ne mogu se riješiti bez Turske. Tursku je nemoguće eliminirati iz Sirije ili iz Istočnog Sredozemlja.

Ne zaboravimo da je Biden uputio dva izvinjenja Turskoj. U govoru na Univerzitetu Harvard u oktobru 2014. godine, opisao je Tursku kao “najproblematičniju” zemlju na Bliskom istoku.

Nakon svjedočenja reakcijama na njegov govor, nazvao je i izvinio se predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu. U augustu 2016. godine, rekao je, „Američki narod stoji uz vas. Barack Obama bio je jedan od prvih ljudi koji su pozvali Erdogana. Ali želim se izviniti. Volio bih da sam mogao biti ovdje ranije.”

Na osnovu intervjua koji je dao New York Timesu, to bi trebao jasno razumjeti. Nisu svi u Turskoj uvijek na istoj strani, ali kada je u pitanju teroristička organizacija YPG-PKK, strana intervencija ili nacionalna borba u istočnom Mediteranu, Turska je kao jedno tijelo.

Teme oko kojih je Biden dao kontroverzne izjave su one kojih se narod Turske ne može odreći ili ih potisnuti.

Ako Trump ponovno pobijedi, odnosi Turske i SAD-a nastavit će se onakavim kakavim jesu. Ne treba zaboraviti da postoji mnogo pitanja koja još nisu riješena, i još čekaju da se riješe s Trumpovom administracijom.

Ako pobijedi Joe Biden, odnosi SAD-a i Turske neće biti jednostavni, priznaću; sadašnjim problemima bit će dodani neki novi problemi, ali veze se neće u potpunosti prekinuti – to je jednostavno nemoguće.

Turska će nastaviti otvoreni dijalog s onim koji bude izabran. Ako SAD odgurnu Tursku, to će poslužiti samo neprijateljima Turske, ali SAD-a.

Za Bidena i njegov tim bit će to najplodonosniji korak, ukoliko bez ikakve polemike iskreno prihvate odnos s Turskom kao u Korejskom ratu.

Autor: Ali Çınar

  • Tekst je preuzet i prilagođen od strane urednika stranice

Sva autorska prava pripadaju portalu Nova zora © 2021